Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна "де факто е член на НАТО" според министъра на отбраната Резников


Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна
Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че Украйна е станала фактически член на алианса на НАТО. Това стана в интервю за Би Би Си, публикувано в петък.

Новината идва дни, след като Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, каза, че войната на Русия в Украйна е срещу НАТО. Кремъл твърди, че Русия се бори с алианса, тъй като Западът е снабдил Кив с оръжие.

"Украйна като държава и въоръжените сили на Украйна станаха член на НАТО. Де факто, а не де юре (по закон). Защото разполагаме с въоръжение и с разбирането как да го използваме", каза Резников пред британското издание.

Според министъра западните страни, които първоначално са се опасявали, че военната помощ може да се възприеме като ескалация от страна на Русия, са променили своя "мисловен подход".

Министърът също така е убеден, че Украйна ще получи нужната военна техника, включително танкове и изтребители, тъй като изглежда и Украйна, и Русия се готвят за нови офанзиви през пролетта.

Украйна се стреми да се присъедини към НАТО от години. Според Москва това би било заплаха за сигурността на Русия.

В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски настояваше НАТО да въведе затворено небе над Украйна или с други думи да обяви територията на страната за зона, забранена за полети.

Това би означавало алиансът да влезе в директен военен конфликт с Русия и да свали нейни самолети, които нарушат забраната. НАТО категорично отказа.

Вместо това десетки държави, много от които членуват в НАТО, започнаха да изпращат доброволно оръжие, с което Киев да се защитава сам. След два неуспешни опита на 3 ноември българският парламент също прие решение България да изпрати военна помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG