Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Брадли", "Мардер", "Страйкър". Как новото въоръжение, обещано на Украйна, ще ѝ помогне на фронта


Бойни машини Bradley М2, транспортирани с влак през Латвия.
Бойни машини Bradley М2, транспортирани с влак през Латвия.

"Не е танк, но може да бъде убиец на танкове", казва американски генерал за бойните машини "Брадли", които скоро Украйна ще получи. Какво ново въоръжение още обещаха САЩ и Европа на Киев и как то ще помогне срещу армията на Русия? И ще падне ли още едно табу?

Бронирани бойни машини "Брадли", "Мардер", "Страйкър", AMX-10 - това включва новият заявен от САЩ и Европа арсенал за армията на Украйна.

В петък бяха обещани доставки на "Брадли" М2 (Bradley) M2 от САЩ, "Мардер" (Marder) от Германия и AMX-10 RC от Франция. В понеделник Пентагонът заяви, че ще достави и бронирани транспортни машини за пехотата "Страйкър" (Stryker) като част от поредния пакет военна помощ от САЩ.

Бронираните машини ще пристигнат в Украйна в момент, в който най-големият военен конфликт в Европа след Втората световна война ще навърши една година, след като на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна. Интензивните боеве продължават в източните и южните региони - Донбас. Москва редовно нанася ракетни удари и удари с дронове по гражданската енергийна инфраструктура на Украйна и предизвиква редовно прекъсване на електроснабдяването, отоплението и водоснабдяването в цялата страна.

Украински официални лица предупреждават, че Москва може да планира мащабна офанзива през следващите седмици.

Киев има нужда от танкове, за да изгради механизирани сили в търсене на победа след повече от 10 месеца война.

"Няма разумна причина, поради която Украйна все още не е снабдена със западни танкове", заяви президентът Володимир Зеленски във видеообръщение на 4 януари.

За тежко въоръжение като модерни танкове и самолети Киев настоява пред западните си партньори от самото начало на войната. Западът доставя оръжие, военно оборудване и боеприпаси на нападната страна, като само военната помощ от САЩ е на стойност 20 млрд. долара. Все още се въздържа да изпрати тежки танкове, но скоро и това табу може да падне - след пробива с доставки на установки HIMMARS и обещаните системи "Пейтриът", все по-често се говори за доставка на германски танкове "Леопард 2 (Lepoard 2) и английски "Чалънджър" (Challenger") .

Първо ще дойдат бронираните машини. Какви са те и как ще помогнат на Украйна на фронта?

Официално обещано

САЩ заявиха, че ще предоставят 50 бойни машини "Брадли" М2 (Bradley M2), а Германия - 40 бойни машини на пехотата "Мардер" (Marder). Франция пое ангажимент да изпрати нови оръжия - бронирани автомобили AMX-10 RC.

Предстои доставката на 120 модернизирани в Чехия танкове Т72, като ремонтът им в чешката фабрика Ескалибур беше платен от САЩ и Нидерландия. Чешкият президент Петр Фиала дори постави автографа си с послание на един от танковете: "На смелите защитници на Украйна".

Какво точно предоставя Западът сега и дали бойните машини на пехотата са стъпка към осигуряване на защитата и ударната мощ, от която Киев има нужда?

Не е танк, но може да бъде убиец на танкове

"Брадли" М2 e работният кон на американската армия от 80-те години на 20 век. Екипажът на машината се състои от водач, командир и мерач, а в задния отсек се транспортират още 6 напълно въоръжени войници. Във версията, предназначена за разузнаване, към екипажа се добавят още двама разузнавачи. По данни на Military-today.com по време на войните в Ирак машината е унищожила повече танкове съветско производство, отколкото танкът "Ейбрамс".

SYRIA – A U.S. Bradley armored personnel carrier drives near the town of Tal Tamr in the northeastern Syrian Hasakeh province on the border with Turkey, November 10, 2019
SYRIA – A U.S. Bradley armored personnel carrier drives near the town of Tal Tamr in the northeastern Syrian Hasakeh province on the border with Turkey, November 10, 2019

"Брад"... НЕ е танк, - но може да бъде убиец на танкове… и бронетранспортьор", написа в туитър американският генерал от резерва Марк Хертлинг. Той е бивш командир на Сухопътните войски на САЩ в Европа 2011-2012, на многонационална дивизия "Север" в Ирак 2007-2009 г., има и опит като “танкист” от първата иракска война.

Хертлинг споделя опита си с "Брадли" от Ирак в публикация в Тhebulwark. Силите на Садам Хюсеин разполагаха предимно със съветско оръжие. Куполът на "Брадли" е снабден с 25-милиметрово оръдие М242, наричано Bushmaster и сдвоена с него 7,62 мм картечница M240. Оръдието произвежда 200 изстрела в минута и може да използва бронебойни и кумулативни боеприпаси. Те поразяват по-леко бронирани машини, като има много случаи и на унищожени съветски танкове при по-близка стрелба или попадения в “слаби места”.

За украинските войници, които се опитват да изтласкат руската армия от позициите, които тя укрепва от месеци (и дори години), разликата между това да напредваш пеша с пушка в ръка или да напредваш с "Брадли" през окопи и полета е огромна. “По време на бойните действия нашият екипаж унищожи вражески камиони, иракски бойни машини на пехотата и дори ранни модели руски танкове - и това дори не включва основното оръжие на "Брадли" за унищожаване на танкове”, пише Хертлинг. Той говори за устройството за изстрелване на противотанкови ракети, с които е въоръжена машината.

Управляемите ракети, който изстрелва бойната машина за пехотата, са известни със съкращението TOW. След като бъдат изстреляни, стрелецът или командирът ги проследяват с оптика и могат да променят траекторията им, като ракетата остава свързана с пусковата установка с тънка жица. По спецификации обсегът на тези ракети е 3750 метра - след това медната жица свършва. Украинската армия вече използва ракети TOW от самостоятелни пускови установки, който бяха дарени от САЩ.

Хертлинг разказва, че всяка от ракетите, изстрелвани от неговите войници в Ирак, е поразила целите си на много голямо разстояние. “За сравнение, повечето руски танкове имат ефективен обсег между 1900 и 2500 метра (това е при добре обучен танков екипаж, какъвто все още не съм видял в руската армия), така че TOW осигурява значителна дистанция”, написа генералът..

"Брадли" могат да осигурят "подкрепа както на настъпателни, така и на отбранителни операции, предоставяйки ниво на огнева мощ и броня, което ще донесе предимства на бойното поле, докато Украйна продължава да защитава родината си", заяви на 5 януари говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър.

Още убийци на танкове

Германската машина "Мардер" също е ефективно противотанково оръжие, според експертите. Силата му идва от противотанкова управляема ракетна система, наречена MILAN, в допълнение към 20-милиметрово оръдие.

"Мардер"
"Мардер"

Френските боринирани превозни средства AMX-10 в някои източници са класифицирани като "лек танк", в други - като "колесен танк". AMX-10 са шестколесни, а не верижни превозни средства. Тяхната сила е в 105-милиметрово оръдие, монтирано на купола. С подхоящия заряд то покрива стандарта на НАТО за поразяване на танкови цели.

Генерал Хертлинг описва и френския AMX-10 RC като "убиец на танкове" и "страхотен комплект".

AMX-10 RC
AMX-10 RC

Добри за защита на пехотата и за близък бой

Американските "Страйкър" не са мощни и защитени като танковете. Осемколесната бронирана бойна машина, създадена от General Dynamics Land Systems, може да работи в сняг, кал и пясък, въпреки че мобилността извън пътя е донякъде ограничена поради липсата на вериги.

"Страйкър" на армията на САЩ изстрелва ракета "Стингър" на учение в Естиния през март 2022 г.
"Страйкър" на армията на САЩ изстрелва ракета "Стингър" на учение в Естиния през март 2022 г.

"Украинците се нуждаят от бронетранспортьори и при липса на други държави, които да ги предоставят, това е, което имаме на въоръжение", каза говорител на Пентагона, цитиран от "Политико".

"Не е толкова добър, колкото "Брадли" за танков бой, но е добър за защита на пехотата и за близък бой", каза той.

"Скокът" HIMARS

Западът вече изпрати оръжия и военно оборудване за десетки милиарди долари на Украйна - част от него още преди инвазията на 24 февруари.

От началото на руската инвазия САЩ изпратиха военна помощ на стойност 20 млрд. долара. През лятото Вашингтин направи "скок", като изпрати на Украйна артилерийски системи с голям обсег на действие, наречени HIMARS. Смята се, че те изиграха решаваща роля в успешните контраофанзиви на Украйна в Харков и Херсон.

Преди инвазията собственият арсенал от бронирана техника на Украйна наброяваше около 6500 танка, според официалните изявления, плюс около 7000 бойни машини. Преобладаващата част представляваха остаряла техника от съветската епоха, понякога след съмнителен ремонт.

През последните 10 месеца Украйна е получила и над 230 съветски танка от Чешката република и Полша.

Украинските военни твърдят, че са унищожили над 3000 руски танка. Според холандската изследователска група Oryx, която води статистика на документираните случаи на извеждане от строя на руска военна техника, броят им е около 1600.

Въпреки тази ясна ескалация на военната помощ, Западът продължава да не желае да предостави тежките танкове, за които Киев настоява. Киев иска и модерни изтребители, като американските F-16.

САЩ вече отстъпиха на исканията на Киев и ще дарят ПВО система. Посещението на Володимир Зеленски в САЩ дойде с новината, че Вашингтон предоставя на Киев система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot).

Във вторник Washington Post съобщи, че Пентагонът планира обучения на украински войници как да боравят с "Пейтриът" системи в база в Оклахома.

Психологическа бариера

Sky News, позовавайки се на пожелал анонимност източник, съобщи, че Великобритания обмисля да дари 10 бойни танка "Чалънджър 2" (Challenger 2).

Challenger 2 M
Challenger 2 M

Според източниците на британската медия това се прави, зa се преодолее психологическата бариера, която от началото на войната на Русия досега пречи на съюзниците да дадат западни танкове на Украйна.

Такъв е примерът с германските танкове "Леопард 2". Около 2000 такива танка са на въоръжение в Европа в 13 държави и няколко от тези страни изявиха желание да ги дарят на Украйна. Последно The Wall Street Journal съобщи, че Полша обмисля възможността да достави бойни танкове, след като получи вече договорените нови машини от Южна Корея и САЩ. Тъй като "Леопард 2" са произведени в Германия, ще е необходимо одобрението на Берлин.

Канлерът Олаф Шолц държи реч пред танк "Леопард" 2 във военна база в Берген
Канлерът Олаф Шолц държи реч пред танк "Леопард" 2 във военна база в Берген

Танктът "Леопард" е в състояние да пробие челната броня на съветския танк Т-72 от 2000 метра, а тази на Т-62 - от повече от 4000 метра. И двата танка се използват от руската армия в Украйна. Британската армия се гордее, че "Чалънджър 2" никога не е попадал във вражески ръце, въпреки, че участвал във войната в Ирак.

САЩ все още не разглеждат възможността за изпращане на танкове "Абрамс", които тежат 55 тона и разчитат на турбинен двигател, който изразходва много гориво, заяви високопоставен служител на администрацията, цитиран от The Washingtoin Post. Освен това машините са склонни към повреди и изискват опит в поддръжката.

Ще падне ли табуто за танкове?

Доставката на бойни машини за пехотата на Украйна е огромен пробив, какъвто бяха и доставките на HIMMARS и обещаните системи "Пейтриът".

В публикация във Facebook след обявяването на доставки на бойни машини "Брадли" и "Марден" външният министър на Украйна Дмитро Кулеба приветства решението и изглежда ще продължи да настоява за танкове.

"Времето за табута по отношение на оръжията отмина", пише той. "Навлизаме в решителната фаза. Целта може да бъде само една: победата на Украйна."

По време на посещението на Зеленски във Вашингтон през декември президентът на САЩ Джо Байдън изрази опасения, че предоставянето на модерни танкове и оръжия с голям обсег може да наруши единството на НАТО в подкрепа на Украйна.

"Те не искат да воюват с Русия", каза Байдън за членовете на НАТО.

Ако Великобритания наистина даде "Чалънджър 2" (Challanger 2), това означава, че и това табу в НАТО ще падне.

А ако Украйна се сдобие със западни танкове, това може да бъде нов етап в отблъскването на руските сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG