Връзки за достъпност

Извънредни новини

Патрик Демпси – актьорът с дислексия, който обича високите скорости


Патрик Демпси на премиерата на филма "Невероятният живот на Енцо", на който е копродуцент, Лос Анджелес, 1 август, 2019 г.
Патрик Демпси на премиерата на филма "Невероятният живот на Енцо", на който е копродуцент, Лос Анджелес, 1 август, 2019 г.

За него мечтите са нещо, с което човек просто се заема и осъществява. От малък иска да бъде на сцената и дори напуска училище, за да играе в театъра. А когато става звезда, превръща в реалност и другата си голяма страст – автомобилните състезания. Той е Патрик Демпси и днес става на 57 години.

Най-ранните му сценични умения са фокусите и жонглирането. А силният му състезателен дух се проявява още когато е на 15 и печели второто място в шампионата на Международната асоциация на жонгльорите в категория „юноши“. Тогава първи става не кой да е, а смятаният за най-добрия технически жонгльор на всички времена Антъни Гато.

Впоследствие обаче Патрик Демпси придобива далеч по-голяма известност от победителя, най-вече с дългогодишната си роля на доктор Дерек Шепърд в популярния сериал „Анатомията на Грей“. Но също и с участията си в множество други телевизионни и кино продукции, сред които „Уил и Грейс“ (Will & Grace), „Омагьосана“ (Enchanted), “Шаферът“ (Made of Honor) и „Бриджит Джоунс: бебе на хоризонта“ (Bridget Jones's Baby).

Освен всичко друго Демпси е и запален скиор. Докато все още учи в гимназията, той печели шампионата на щата Мейн по ски слалом. И до ден днешен не пропуска да прекарва голяма част от свободното си време по снежните склонове.

Дислексията

В ранните ученически години на Патрик бъдещето пред него не изглежда особено перспективно. До 12-годишна възраст той учи в клас за изостанали в развитието си деца. Чете и пише трудно, оценките му са слаби.

Родителите му го водят на преглед при специалисти, които установяват, че синът им има дислексия – разстройство на способността за четене и разбиране на прочетеното.

Дислексията ме направи това, което съм днес
Патрик Демпси, актьор

„Дислексията ме направи това, което съм днес“, казва много години по-късно Демпси в интервю пред популярната американска телевизионна водеща Барбара Уолтърс. "Тя ми даде перспективата, че трябва постоянно да продължавам да работя. И никога да не се предавам."

Дори след като си е извоювал слава, Демпси продължава да бъде особено предпазлив към процеса на четене на репликите си, особено ако сценарият му е бил връчен малко преди първата репетиция.

„Мисля, че тогава ставам най-несигурен. Много ми е трудно да го прочета от страницата“, казва той. „Трябва да го запомня, за да продължа.“

Начинът му да се справя с предизвикателството на професията, която е избрал, е да учи всичко наизуст. В началото на кариерата си актьорът дори наема треньор, който да му помага да запомня репликите си.

Автомобилите

През 2014 г. в интервю за Ройтерс Демпси казва, че автомобилните състезания не са просто някакво хоби, а точно толкова част от него, колкото и актьорството.

„Не мога да си представя да не се състезавам. Това наистина ме държи мотивиран. Това е всичко, за което мисля всеки ден“, казва той.

По онова време вече от няколко години Патрик Демпси поддържа богата колекция от спортни и ретро автомобили, а също така участва като пилот в ралита през свободното си време. Състезавал се е в престижни състезания като „24-те часа на Льо Ман“, „Ролекс 24“ и много други.

Патрик Демпси преди старта на състезанието за спортни коли в Льо Ман, Франция, 22 юни 2013 г.
Патрик Демпси преди старта на състезанието за спортни коли в Льо Ман, Франция, 22 юни 2013 г.

Страстта му по високите скорости не свършва дотук. Демпси е и бивш съсобственик на отбора „Вижън Рейсинг“ в сериите Инди Кар, както и настоящ собственик на „Демпси Рейсинг“ – отбор, който се състезава с две коли Porsche 911 GT America в сериите за спортни автомобили Тюдор Юнайтед.

Докато снима филми обаче застрахователните ограничения на договорите му обикновено забраняват да шофира в състезания. Вероятно затова в едно свое интервю за Евроспорт преди състезанието „24-те часа на Льо Ман“ през 2013 г., Демпси казва:

Ако можех просто да се откажа от актьорството, мисля, че бих могъл да го направя много лесно и да се фокусирам върху шофирането.
Патрик Демпси, актьор

„Бих искал да превърна [моторните спортове] в свой пълен приоритет и да се съсредоточа върху това на пълен работен ден. Ако можех просто да се откажа от актьорството, мисля, че бих могъл да го направя много лесно и да се фокусирам върху шофирането. Това би ми харесало повече от всичко друго.“

За щастие на многобройните си кинофенове обаче, до този момент това така и не се е случило.

И малко личен живот

Патрик Демпси има два брака. През 1987 г. той се жени за Рошел Паркър, която е негов мениджър, актриса и учител по актьорско майсторство. Тогава той е на 21, а тя на 48. През 1994 г. двамата се развеждат. 20 години по-късно, през 2014 г., Паркър губи битката с рака.

През юли 1999 г. актьорът се жени за Джилиан Финк, като двамата имат три деца – Талула и близнаците Дарби и Съливан. През 2015 г. Финк подава молба за развод, но по-късно същата година съпрузите се сдобряват и процедурата по официалната им раздяла е прекратена през ноември 2016 г.

През кариерата си досега Демпси е оказвал финансова и морална подкрепа на множество благотворителни организации за различни каузи - срещу домашното насилие, за лечението на СПИН и рак, за събиране на помощи при бедствия, за образование, здравеопазване и спорт, и за правата на жените.

  • 16x9 Image

    Боян Тончев

    Боян Тончев е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски". Между 2013 и 2018 година работи като сценарист в "Господари на ефира", след което става главен редактор на сайта на предаването. Бил е и редактор в "Дневник". 

XS
SM
MD
LG