Връзки за достъпност

Извънредни новини

За 37 млн. лева. ПП подаде сигнал в ДАНС за бездействие на "Булгаргаз" по дълга на ТЕЦ "Варна"


Деница Златева е изпълнителен директор на "Булгаргаз"
Деница Златева е изпълнителен директор на "Булгаргаз"

"Продължаваме промяната" (ПП) подаде сигнал в ДАНС за "възможно престъпно деяние срещу енергийната и съответно националната сигурност на Българя". Повод е договорът на обществения доставчик "Булгаргаз" с ТЕЦ "Варна" за доставка на природен газ, подписан при управлението на ГЕРБ, съобщиха от партията.

В периода януари-април 2022 г. ТЕЦ "Варна" не плаща на "Булгаргаз" доставените количества природен газ на стойност над 37 млн. лева, пише в сигнала до агенцията за национална сигурност.

На 4 януари стана ясно, че държавната компания съди топлоцентралата, която е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за неизплатени задължения. За това се разбра от изпълнителната директорка на "Булгаргаз" Деница Златева, която каза, че става дума за задълженията в размер около 40 млн. лева.

През декември 2021 г. тогавашният изпълнителен директор на доставчика Николай Павлов каза, че сумите, които ТЕЦ "Варна" дължи за неизплатени, но използвани количества природен газ, са между 24 и 25 млн. лева. Това означава, че дълговете на компанията са се увеличили с около 15 млн. лева за последната година.

"Ръководството на "Булгаргаз", назначено от кабината "Петков", предприе правни действия срещу длъжника, като съдът допусна всички представени писмени доказателства. Процесът обаче е стопиран от следващото ръководство на "Булгаргаз", назначено от служебното министерство на енергетиката", се казва още в съобщението на ПП в събота.

Първото заседание на съда по търговското дело се е състояло още на 9 ноември, но на него не се е явил представител на ТЕЦ "Варна", такъв обаче не е дошъл и от "Булгаргаз". Дори преди заседанието от дружеството дори са поискали на делото да не се дава ход.

Затова в сигнала до ДАНС ПП алармира за драстична промяна в поведението на "Булгаргаз" в съдебния процес.

"Първо, дружеството не се възползва от възможността, дадена от съда, да иска неприсъствено решение. Второ, не изпраща и процесуален представител, с което пропуска възможността да направи последни доказателствени искания във връзка с доклада. Трето, настоящият директор Деница Златева подава молба да не бъде даван ход делото", пишат от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Няма данни и за поискано обезпечение на иска, което поставя в риск събираемостта на дължимите вземания се твърди още в сигнала.

"С бездействията си дружеството се лишава от възможност за бързо осъждане на ТЕЦ "Варна" и набавяне на значителни средства в „Булгаргаз“, липсата на които и министър Росен Христов и Деница Златева са подчертавали многократно", добавят от ПП.

Според тях бездействията означават, че делото ще се гледа по общия ред, ще може да бъде обжалвано от страните и да се проточи в продължение на години, през които „Булгаргаз“ няма да има достъп до дължимите около 40 милиона лева.

От партията смятат още, че със своето бездействие настоящият изпълнителен директор на "Булгаргаз" потенциално е нанесъл вреди на националния интерес, евентуално в полза на ТЕЦ "Варна", затова има основание да се извърши проверка от ДАНС.

От ПП припомнят, че „Булгаргаз“ е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ "Варна" дълги години беше сред производствените обекти, на които държавата възлага функции като „студен резерв“ или на производство на електроеенергия за балансиране на системата.

"По време на управлението на ГЕРБ държавата предостави на почетния председател на ДПС Ахмед Доган кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ "Варна" за безвъзмездно ползване до 2054 г. При встъпване в длъжност на редовното правителство задълженията на ТЕЦ "Варна" вече бяха достигнали над 30 млн. лева, трупани с години", добавят от политическата формация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG