Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" съди ТЕЦ "Варна" на Доган за неизплатени задължения в размер от 40 млн. лв.


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган притежава мажоритарния дял във фирмата собственик на ТЕЦ "Варна".
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган притежава мажоритарния дял във фирмата собственик на ТЕЦ "Варна".

Държавната компания "Булгаргаз" съди ТЕЦ "Варна", която е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за неизплатени задължения. Това стана ясно от интервю на изпълнителната директорка на "Булгаргаз" Деница Златева пред БНТ в сряда. По думите ѝ задълженията на ТЕЦ "Варна" са в размер около 40 млн. лева.

През декември 2021 г. тогавашният изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов каза, че сумите, които ТЕЦ "Варна" дължи за неизплатени, но използвани количества природен газ, са между 24 и 25 млн. лева. Това означава, че дълговете на компанията са се увеличили с около 15 млн. лева в рамките на последните 12 месеца.

"Имаме длъжници, които съдим, като ТЕЦ "Варна" например и други малки компании", каза Деница Златева в сряда.

"С ТЕЦ "Варна" сме в процес, имаме заведено дело за задължения, които те ни дължат. Към 40 млн. е задължението", добави тя, без да даде подробности за делото.

По-късно същия ден депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев съобщи, че ще отправи парламентарен въпрос към министъра на енергетиката за задълженията на теца и предприетите мерки дължимите милиони да бъдат изплатени.

"Задълженията на ТЕЦ "Варна" се натрупват във времето, не се покриват, а впечатлението е, че тецът има специален статут в българската енергетика. Властелинът на студения резерв ТЕЦ "Варна" е не просто неефективна компания, но и в топ 3 на длъжниците на природен газ към държавата", написа Мирчев в публикация във Фейсбук.

ТЕЦ "Варна" беше продадена от чешката компания ЧЕЗ на малката фирма "Сигда" ООД през 2017 г. Тогава "Сигда" е собственост на Данаил, Станислав и Ивелина Папазови. Няколко месеца по-късно мажоритарен дял от фирмата е придобит от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Антикорупционният фонд и чешкият сенатор Лукаш Вагенкнехт изпратиха сигнали до българската прокуратура във връзка със сделката за придобиването на централата от „Сигда“. Софийската градска прокуратура отказа да започне разследване, но през юли 2021 г. Апелативната прокуратура в София отмени отказа.

Малко след като централата беше придобита от Доган, тя започна да получава милиони от българската държава, за да служи като „студен резерв“ на българската енергетика.

През декември 2021 г. сметките на ТЕЦ "Варна" бяха запорирани, а "Булгаргаз" временно спря подаването на газ към централата заради натрупаните задължения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG