Връзки за достъпност

Извънредни новини

19 жертви. Байдън обяви извънредно положение заради бедствието в Калифорния


Бурите буквално изтръгват дървета, много автомобили са премазани
Бурите буквално изтръгват дървета, много автомобили са премазани

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение в Калифорния заради неспиращите смъртоносни бури, предизвикали мащабни наводнения. Те станаха причина за смъртта на най-малко 19 души.

Бедствието причини прекъсвания на електричеството, кални свлачища, затваряне на пътища и евакуация на хиляди хора. 25 милиона американци в Калифорния остават под наблюдение заради рисковете от бедствието, което продължава от 26 декември.

Петгодишно момче все още е в неизвестност, след като е било изтръгнато от ръцете на майка си, когато попаднали в капан, докато го водела на училище.

В Северна Калифорния лозята са под вода. В Капитола историческият кей е разрушен, плажният град също. В легендарната долина Салинас реката се покачва и заплашва прочутия селскостопански център на Калифорния.

Заради наводненията пожарната издаде предупреждение „Напуснете веднага!“ към всички жители, сред които най-известните жители на Калифорния като Опра Уинфри, принц Хари и съпругата му Меган Маркъл.

Байдън нареди мерки на местно и щатско равнище да бъдат подпомогнати и с федерално финансиране, съобщи Белият дом. От отпуснатите от централния бюджет на САЩ средства ще могат да се възползват и пострадали хора от окръзите Мърсед, Сакраменто и Санта Крус.

Към момента генералното консулство на България в Лос Анджелис не е получило сигнали за пострадали или бедстващи български граждани в района, засегнат от наводненията, съобщи Ситуационният център на българското Министерство на външните работи.

Отделът по поддръжка на пътната инфраструктура в областта на Лос Анджелис е получил над 600 сигнала за повредени пътища и нарушено движение вследствие на наводненията през изминалата седмица. По информация на местните институции са получени и множество сигнали за отводняване на жилищни сгради, шахти и други.

Задграничното представителство следи развитието на ситуацията и при необходимост ще реагира своевременно, увериха от Външно министерство.

Едно от най-засегнатите места в Калифорния е Монтесито - град на 84 мили (135 км) северозападно от Лос Анджелис, местните казват, че дъждът влошава ситуацията, съобщи Би Би Си. Кално свлачище там уби 23 души през 2018 г. и мнозина се опасяват, че може да се случи отново.

Рита Бърбън, оцеляла след бурята преди пет години, отдава на италиански каменоделци спасяването на живота си. Майсторите са построили дома й преди повече от век и тя казва, че е като крепост.

Жената обаче плаче вътре с дъщеря си и няколко приятели, докато слушат звука от други къщи, изтръгнати от основите си, които се блъскат в дома й.

Кварталът нагоре по брега от Лос Анджелис е разрушен и почти 20 души са мъртви, включително нейният съсед, когото намерила в калта в градината си. Бърбън казва, че след това има посттравматично стресово разстройство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG