Връзки за достъпност

Извънредни новини

Широк фронт срещу ГЕРБ. "Спаси София" стана партия и се цели в кметското място


Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев смята, че има достатъчно опит, за да стане кмет на столицата
Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев смята, че има достатъчно опит, за да стане кмет на столицата

Гражданската организация "Спаси София" проведе учредително събрание, на което стана партия със заявката да прекрати 17-годишното управление на ГЕРБ в столицата.

Лидерът на формацията Борис Бонев потвърди, че смята да се кандидатира за кмет и посочи нейните три основни цели. Първите две са да спечелят местните избори наесен още на първия тур и да имат мнозинство в Общинския съвет.

"Трета цел е още първия ден да докажем, че София може да се управлява по различен начин, така че всички мечти за модерен, цивилизован европейски град да се осъществят в най-кратки срокове", каза той.

На последните избори през 2019 г. като кандидат за кмет Бонев остана на четвърто място с близо 11%. Изборите спечели отново кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която е кмет вече четвърти мандат, но тази събота каза, че няма да се кандидатира пак. Тогава „Спаси София“ издигна и кандидати за общински съветници, но те се явиха като независими вместо в партийни листи. Така само Бонев влезе в Общинския съвет.

Сега Бонев каза, че "Спаси София" ще търси голямо обединение за предстоящия местен вот и затова, макар и в начален етап, разговаря с "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Условието е да не колаборират с ГЕРБ на национално ниво. Според него е важно също първо да се разберат за приоритети и визията за града след четири години управление, и тогава да говорят за конкретни имена.

"Считам, че съм готов за кмет на София, имам необходимата подготовка, имам 14-годишна история с гражданска организация, имам и страхотен екип, който е готов да поеме тази отговорност", каза Бонев.

Той обаче отбеляза, че в никакъв случай няма да допусне номинацията му да бъде причина да не се осъществи обединение и да бъда кмет не му е самоцел.

Борис Бонев (в средата) с останалите в ръководството на новата партия
Борис Бонев (в средата) с останалите в ръководството на новата партия

"Важно е да има широк, обединен фронт за София, който не просто да гарантира разгромна победа над ГЕРБ на изборите, но да има необходимото обществено доверие, така че всички онези реформи, някои от които - за съжаление непопулярни, но необходими, да се случат", каза още той, като изтъкна, че партията на Бойко Борисов управлява столицата от 2005 г.

На въпрос какво ще първото, което ще направи, ако стане кмет, Бонев отговори:

"Ще уволня директора на Столичния инспекторат".

Фандъкова назначи на поста бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който отстранен заради побоите на полицията над протестиращи през 2020 г.

Съоснователят на „Спаси София“ Гергин Борисов изреди някои от неизпълнените обещания на Фандъкова – нееднократните (първото от които - през 2007 г.) твърдения, че до две години за всяко дете в столицата ще има място в общинска детска градина, както и че скоро в София ще бъдат изградени 100 км. велоалеи.

„Ако лъжите на управляващите от ГЕРБ в Столична община можеха да се забъркат с цимент, щяхме да имаме най-здравия бетон, който да се използва за ремонтите в града“, добави той.

Една от основните цели на "Спаси София" е тя да стане "петнайсетминутен град", което означава административните услуги, детските градини и училищата да бъдат на близко разстояние, казаха от новата партия. Тя ще обърне специално внимание на състоянието на улиците и междублоковите пространства и ще работи София да е зелен и иновативен град. От "Спаси София" обещаха и "шокова терапия" срещу презастрояването и хаоса в паркирането.

Борис Бонев уточни, че в ръководството на "Спаси София" има изключителни експерти, които нямат партийно минало. Решенията в организацията няма да се взимат еднолично, а след обсъждане от ръководните ѝ органи.

В екипа му влизат арх. Иван Караджов, който ръководи екипа "Градска среда", юристът Александър Иванчев, отговарящ за работата с кварталите, Добри Йонев, ръководител на юридическия екип, политологът Елена Иванова, която оглавява икономическия и бизнес екип, предприемачът Емилия Ангелова, която е финансист и банкер и IT-специалиста Христо Христов, занимаващ се с управлението на проекти и процеси.

Партията ще е позиционирана в политическия център и за момента ще се съсредоточи върху развитието на столицата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG