Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ започват разширено обучение на украинските войски


 Украински войници стрелят с противовъздушно оръдие по руските позиции на фронтовата линия край Бахмут на 15 януари.
Украински войници стрелят с противовъздушно оръдие по руските позиции на фронтовата линия край Бахмут на 15 януари.

САЩ съобщиха, че е започнала разширена програма за бойно обучение на украинските сили в Германия в понеделник.

Целта е батальон от около 500 войници да бъде подготвен да се върне на бойното поле, за да се сражава срещу Русия в рамките на следващите пет до осем седмици.

Обучаваните войски са напуснали Украйна преди няколко дни по информация на председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили. Досега Пентагонът отказваше да каже кога точно ще започне обучението.

"Тази подкрепа е наистина важна за Украйна, за да може да се защитава сама", каза Мили пред Асошиейтед прес. "И ние се надяваме, че ще успеем да я осъществим тук в кратки срокове".

Мили планира да посети полигона Графенвьор по-късно през деня, за да се запознае отблизо с програмата. По негови думи В Германия се намира пълният набор от оръжия и оборудване, които украинските военни ще използват.

Обучението в така наречения общовойскови бой има за цел да усъвършенства уменията на украинските сили, така че те да бъдат по-добре подготвени да започнат офанзива или да противодействат на евентуални руски атаки.

Те ще се учат как по-добре да придвижват и координират в битка своите подразделения с размер на рота и батальон, като използват комбинирани артилерийски, бронирани и сухопътни сили.

Съединените щати вече са обучили повече от 3100 украински войници как да използват и поддържат определени оръжейни системи, включително гаубици, бронирани превозни средства и високомобилна артилерийска ракетна система, или HIMARS. Други западни съюзници също провеждат обучение за предоставените от тях оръжия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG