Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия задържа най-издирвания мафиотски бос в страната


Кадър от видеоклип показва Матео Месина Денаро, най-издирвания мафиотски бос в страната, след като е бил арестуван, 16 януари 2023 г.
Кадър от видеоклип показва Матео Месина Денаро, най-издирвания мафиотски бос в страната, след като е бил арестуван, 16 януари 2023 г.

Италианската полиция задържа най-издирвания мафиотски бос в страната Матео Месина Денаро. Това съобщиха италианските медии в понеделник.

Месина Денаро е арестуван в Сицилия, след като беше издирван близо три десетилетия. Твърди се, че той е бос на известната сицилианска мафиотска организация Коза Ностра.

"Това е голяма победа за държавата", каза министър-председателката на Италия Джорджия Мелони.

60-годишният мафиот е бил задържан в частна клиника в столицата на Сицилия Палермо малко преди 10 ч. сутринта.

Денаро е смятан за основен кандидат за шеф на Коза Ностра след смъртта на Бернардо Провенцано през 2016 г. и на Салваторе Риина през 2017 г. Би Би Си припомня, че Месина Денаро е съден и осъден задочно на доживотен затвор за смъртта на десетки хора.

Престъпленията, за които е осъден, включват убийството на антимафиотските прокурори Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г., измъчването и убийството на 11-годишния син на мафиот, станал държавен свидетел, както и смъртоносните бомбени атентати през 1993 г. в Милано, Флоренция и Рим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG