Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германската министърка на отбраната подава оставка след критики към политиката ѝ спрямо Украйна


Кристин Ламбрехт

Германската министърка на отбраната Кристин Ламбрехт подаде оставка. Това съобщи Асошиейтед прес в понеделник.

Новината идва след продължителни критики към работата ѝ по програмите за военна модернизация и оръжейните доставки за Украйна.

В изявление от понеделник Ламбрехт съобщи, че е подала молбата си за оставка до канцлера Олаф Шолц, като каза, че "месеците на медийно внимание към нейната личност" са попречили на провеждането на дебат по същество относно военната политика и политиката на сигурност на Германия.

"Ценната работа на войниците и на много хора от моя отдел трябва да стои на преден план", каза тя.

За момента от министерството не са съобщавали за възможен нейн заместник.

Ламбрехт е министър на отбраната, откакто Шолц стана канцлер през декември 2021 г. Критици дълго време я представяха като човек, който не е в свои води, а кабинетът на Шолц е обвиняван в нерешителност по отношение на политиката на Германия спрямо Украйна. Премиерът защити Ламбрехт и преди месец я описа като "първокласен министър на отбраната".

Натискът тя да се оттегли се засили след нейно новогодишно видео с неясно послание за войната.

По-рано през януари Германия се съгласи да предостави на Киев 40 бронетранспортьора "Мардер" и ракетна батарея за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Шолц е изправен пред нарастващ натиск да направи още една значителна стъпка напред в германската военна помощ за Украйна, като се съгласи да достави бойни танкове Леопард 2.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG