Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е само началото". Започна стачка във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон


Метрото е затворено заради стачката на транспорта, 19 януари 2022 г.
Метрото е затворено заради стачката на транспорта, 19 януари 2022 г.

Синдикатите във Франция организират в четвъртък национална стачка и протести срещу планираната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон, съобщи Ройтерс. Предвижда се увеличаване на възрастта за пенсиониране с две години - на 64.

Транспортът спира, училищата са затворени, а работата на предприятията ще бъде нарушена.

Френските гласоподаватели с огромно мнозинство отхвърлят реформата, показват проучванията на общественото мнение. Правителството я определя като жизненоважна, за да предпази пенсионната система от фалит.

Реформаторският авторитет на Макрон както във Франция, така и сред колегите му в Европейския съюз, е заложен на карта, отбелязва Ройтерс.

Увеличаването на пенсионната възраст с две години ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро годишни пенсионни вноски. Това, според министерството на труда във Франция, ще позволи на системата да се стабилизира до 2027 г. Според профсъюзите обаче има и други начини да се стабилизира пенсионната система.

Говорителят на правителството Оливие Веран призова стачкуващите да не парализират страната и каза, че "правителството е спокойно и решително".

Профсъюзите заявиха, че "това е само началото" и ще последват още стачки и протести.

Реформата все още не е приета от парламента, където Макрон загуби абсолютното си мнозинство, но се надява да прокара промените с подкрепата на консерваторите, отбелязва Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG