Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът настоя за специален трибунал за руските престъпления в Украйна


Хиляди украинци бяха убити в Буча и погребани един до друг
Хиляди украинци бяха убити в Буча и погребани един до друг

Европейският парламент призова за специален трибунал, пред който политическото и военното ръководство на Русия и Беларус да бъдат подведени под отговорност за агресията в Украйна.

Става дума за извънредно съдилище, което да разследва единствено престъплението агресия. Останалите престъпления, които се смятат за извършени в Украйна - геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството - не са тема на приетия документ. Посочено е, че с тях ще се занимава постоянен съдебен орган - Международният наказателен съд.

Резолюцията беше приета с 472 гласа "за", 19 "против" и 33 въздържали се, съобщиха от институцията.

Евродепутатите от БСП и ВМРО не участваха в гласуването. Други също не дадоха своя глас, тъй като отсъстваха. Няма гласували с "против" и "въздържал се" български представители.

Само 7 от общо 17 български депутати подкрепиха документа - Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Александър Йорданов и Радан Кънев от Европейската народна партия (ЕНП), и Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели от "Обнови Европа".

Илхан Кючюк от "Обнови Европа" и Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите коментираха пред БНР, че не се намират в Страсбург. Кючюк и Ковачев са сред вносителите на проекторезолюцията.

В резолюцията се казва, че жестокостите, извършени от руските сили в Буча, Ирпин и много други украински градове, разкриват бруталността на агресивната война и подчертават значението на координираните международни действия за подвеждане под отговорност на отговорните лица съгласно международното право.

Членовете на ЕП призовават ЕС, в тясно сътрудничество с Украйна и международната общност, да настоява за създаването на специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Русия и нейните съюзници.

Според евродепутатите създаването на трибунал ще запълни вакуума в международното наказателно правосъдие и ще допълни усилията за разследване на Международния наказателен съд, тъй като понастоящем те не могат да разследват престъплението агресия, когато става въпрос за Украйна.

Макар да отбелязва, че точните условия на работа и състав на специалния трибунал предстои да бъдат определени, ЕП подчертава, че той трябва да има юрисдикция да разследва не само президента Владимир Путин и ръководството на Русия, но и президента Александър Лукашенко и неговите приближени в Беларус.

В документа е записано още, че подготвителната работа на ЕС по специалния трибунал трябва да започне незабавно, а украинските и международните органи да бъдат подкрепени при осигуряването на доказателства.

ЕП изразява твърда убеденост, че създаването на трибунал ще изпрати много ясен сигнал както до руското общество, така и до международната общност, че Путин и руското ръководство могат да бъдат осъдени за престъплението агресия, извършено в Украйна. Евродепутатите посочват, че вече не е възможно Русия да се върне към отношения на „обичайната практика“ със Запада.

През ноември 2022 г. евродепутатите приеха резолюция, с която признаха Русия за държава - спонсор на тероризма. Тогава депутатите заявиха готовност да се работи за изправяне на Путин и правителството му пред международен трибунал. Руското външно министерство определи документа като "неприятелска стъпка" и "част от поръчковата информационна и политическа кампания, водена от Запада срещу Русия".

През декември Европарламентът призна масовия глад от 1932-33 г., наречен Гладомор, за акт на геноцид срещу народа на Украйна, нещо, което Москва също не признава. Депутатите също така осъдиха повтарящите се престъпления на Русия срещу украинския народ, включително целенасоченото унищожаване на гражданската енергийна инфраструктура на страната през зимата. Москва многократно е отричала твърденията за такива умишлени удари при нахлуването си в Украйна.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна по заповед на руския президент Владимир Путин. Част от руската армия влезе в страната от Беларус.

Оттогава на територията на Украйна бяха регистрирани хиляди престъпления срещу цивилни, които биха могли да се приемат за геноцид, военни престъпления, престъпления срещу човечеството или и трите едновременно. Те са в юрисдикцията на Украйна, на много европейски национални съдилища и на МНС.

МНС има право да разследва и престъплението агресия, но фактически това е възможно, защото разрешение за такова разследване трябва да даде Съветът за сигурност на ООН, където Русия има право на вето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG