Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вече нямам достатъчно сили". Джасинда Ардърн се оттегля от поста премиер на Нова Зеландия


Джасинда Ардърн.
Джасинда Ардърн.

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза в четвъртък, че ще се оттегли от поста, защото вече няма "достатъчно сили", съобщи Би Би Си. Съобщението в първата й за годината пресконференция беше емоционално и изненадващо. Тя каза, че ще се оттегли от поста си до 7 февруари.

Джасинда Ардърн съобщи още, че парламентарните избори в Нова Зеландия ще се проведат на 14 октомври.

"Да бъда министър-председател беше най-голямата чест в живота ми и искам да благодаря на новозеландците за огромната привилегия да ръководя страната през последните пет години и половина", каза тя.

"Със заемането на такава привилегирована роля идва и отговорността, включително и отговорността да знаеш кога си правилният човек да ръководиш, а също и кога не си", добави Ардърн.

По думите й петте години и половина на поста са били "най-изтощителните в живота" й, но също са й дали предизвикателства, с които да се справи.

"Знам какво изисква работата на премиер и знам, че вече нямам достатъчно сили и енергия, за да я изпълнявам подобаващо", каза Ардърн.

Тя добави, че нейната роля е изисквала "да има запаси от сили и енергия, за да се изправи срещу неочакваното". "Но аз не напускам поста, защото работата е трудна. Ако това беше причината, вероятно щях да си тръгна още след два месеца, прекарани на него", каза Ардън. Според Би Би Си причината за оттеглянето й е прегаряне (бърнаут).

Тя беше избрана на поста през 2017 г., на 37-годишна възраст. Ардърн е една от най-младите жени в света, заставали начело на правителство и втората, която става майка, докато заема поста, след пакистанката Беназир Бхуто.

Оставката й ще влезе в сила след назначаването на нов министър-председател.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG