Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон представи план за значително увеличаване на военните разходи на Франция до 2030 г.


Президентът на Франция Еманюел Макрон
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон представи план за значително увеличаване на военните разходи на страната до 2030 г., което да гарантира „свободата, сигурността, просперитета и мира“. Очаква се бюджетът за отбрана да бъде повишен с около 100 млрд. евро до общо 400 млрд. евро до края на десетилетието, съобщи Асошиейтед прес.

„Франция има и ще има армии, готови да отговорят на предизвикателствата на века“, каза френският президент. Той оправда необходимостта за по-големи разходи за отбрана с войната, която Русия започна срещу Украйна.

Думите му дойдоха в деня, в който се очаква страните от НАТО да вземат решение за предоставяне на нов голям пакет от военна помощ на Украйна. Лидери от страните членки се събират в американската база „Рамщайн“ в Германия. От седмици Киев настоява Запада да предостави тежко въоръжение и най-вече танкове за фронта.

Като член на НАТО Франция има ангажимент да отделя около 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана. В продължение на десетилетия Париж не изпълняваше този ангажимент и ограничаваше средствата за армията си.

През 2022 г. подобно значително увеличаване на разходите за отбрана предприе и друга от най-големите икономики в Европа – Германия. В продължение на десетилетия Берлин ограничаваше разходите за армията си, следвайки политиката от края на Втората световна война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG