Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е моментът да се забавяме". Западът увеличава военната помощ за Украйна


Володмир Зеленски направи видеообръщение пред лидерите на страните в НАТО, които се събраха в американската военна база "Рамщайн" в Германия
Володмир Зеленски направи видеообръщение пред лидерите на страните в НАТО, които се събраха в американската военна база "Рамщайн" в Германия

Значително увеличаване на военната помощ за Украйна и доставка на тежко въоръжение. Това бяха част от ангажиментите, които няколко държави членки на НАТО поеха по време на срещата на техни представители в американската военна база „Рамщайн“ в Германия.

Форумът започна с обръщение на президента на Украйна Володимир Зеленски, който призова за това страната му да получи танкове възможно най-скоро, за да може да укрепи отбраната си срещу руската армия.

„Времето трябва да се превърне в наше общо оръжие“, каза Зеленски и добави, че Киев се нуждае от „стотици“ танкове.

От своя страна военният министър на САЩ Лойд Остин посочи, че сега „не е време за забавяне“ на действията, свързани с подкрепата за Украйна.

„Време да достигнем по-дълбоко“, каза още той.

Часове преди срещата САЩ обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 2,5 млрд. долара. В нея са включени 90 бойни машини „Страйкър“ и 59 бойни машини „Брадли“, но не и танкове.

Танковете бяха основна тема на дискусиите по време на срещата. Причината е липсата на решение от страна на Германия за реекспорта на танковете „Леопард 2“, които са немска разработка. Няколко европейски държави изразиха готовност да изпратят тежката техника за Украйна, но за целта е нужно разрешението на Берлин.

Полша съобщи, че е готова да изпрати танкове "Леопард 2" на Украйна дори без одобрението на Германия за реекспорт. Това каза зам.-министърът на външните работи на страната Павел Яблонски. Варшава е сред най-настоятелните страни, които търсят разрешение от Германия за изпращането на танковете.

„Не изключвам възможността вече да сме готови да предприемем такава стъпка“, каза още Яблонски.

Част от страните като Финландия и Белгия заявиха, че ще предоставят помощ в размер на десетки милиони евро.

Нидерландия изрази готовност да разгледа възможността за предоставяне на изтребители Ф-16. Това беше потвърдено и преди срещата в „Рамщайн“ от външния министър на страната Вопке Хукстра. Нидерландското правителство е готово и да предостави средства за закупуване на германски танкове „Леопард 2“, които други държави са готови да изпратят в Украйна.

Русия излезе с позиция, че решение за предоставяне на тежка военна техника и танкове за Украйна само ще влоши ситуацията за Киев.

"Последиците ще бъдат със знак минус, това е еднозначно. Неведнъж сме казвали, че подобни доставки по принцип няма нищо да променят, но ще добавят проблеми на Украйна и украинския народ", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

От началото на войната Западът имаше колебания за това дали да предостави тежко въоръжение на Украйна заради риска от ескалация на войната. След средата на 2022 г. САЩ и други страни от НАТО започнаха да снабдяват Киев с далекобойна артилерия, ПВО системи и друга тежка бронирана техника.

В сряда вестник Ню Йорк таймс написа, че позицията на САЩ от началото на войната се е смекчила. Сега Белият дом смята, че Украйна трябва да получи възможност да нанася удари, включително и по територията на Крим, твърди изданието.

През декември командващият на въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни съобщи, че за да стигне до границите на Крим, Киев първо трябва да преодолее разстоянието от 84 км окупирана територия до град Мелитопол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG