Връзки за достъпност

Извънредни новини

“На микрониво.” В България Китай инвестира основно в селското стопанство и в производството 


Китайският премиер Ли Къцян на откриването на икономическата среща на върха на 16 държави от Централна и Източна Европа и Китай в Суджоу през 2015 г.
Китайският премиер Ли Къцян на откриването на икономическата среща на върха на 16 държави от Централна и Източна Европа и Китай в Суджоу през 2015 г.

Основните инвестиции на Китай в България са насочени към селското стопанство или производството. Ключовите китайски сделки включват придобиване на земя за производство на храна за животни за износ, както и вече фалиралото съвместно дружество между Great Wall Motors и местна компания на сглобяване на автомобилни части.

Това се посочва в изследването на фондация "Фридрих Науман" и Софийския форум за сигурност, в което се описват отношенията на Китай и България от последните десет години. Изследването се фокусира върху геополитическите и икономически цели на Пекин и съдържа казуси за влиянието на Китай в държавите от Югоизточна Европа, анализирани от местни експерти.

През последното десетилетие връзките между България и Китай са се задълбочили и разширили, но без да има големи "пробиви”, пише в доклада. В него се посочва, че Китай не успява да се утвърди като основен инвеститор в България и дори не фигурира сред първите 20. През 2021 г. Люксембург, Австрия и Германия са първите трима инвеститори в страната.

Китай обаче е положил усилия към повече сътрудничество на микрониво, отколкото на междуправителствено ниво, се казва в изследването. Така например българските общини и неправителствени организации като земеделски институти и университети приветстват икономическите обещания с отворени обятия, се отбелязва в доклада.

Общо 7% от българските общини (19 от 265) си сътрудничат с Китай, посочва докладът. Над 140 споразумения за сътрудничество са подписани и между български и китайски университети, основно за обмен на студенти, съвместни изследвания и публикации.

Чист прагматизъм, малко икономически ползи

Според последната годишна класация на Световната банка за 2020 г. по лекота на правене на бизнес България е на 61-во място сред 190 икономики. Чуждите инвеститори посочват корупцията и неефективната съдебна система като един от основни източници на безпокойство.

Китайските играчи като цяло са били в неравностойно положение в стремежа си да навлязат в сектори, където имаше много по-добре позиционирани играчи, като руски компании в енергийния сектор и местни фирми за пътно строителство в инфраструктурния сектор.

Компании като China Communications Construction Company се опитаха да влязат на пазара и участваха в обществената поръчка за изграждане на тунел под прохода Шипка, както и жп връзката Ихтиман-Костенец, но баха изместени от местни фирми, се напомня в доклада. В него се посочва, че България не прави активни опити за сътрудничество и общи проекти, макар идея за такива да има.

По отношение на търговията Китай е на осмо място като износител на български продукти през 2021 г. след страни от Европейския съюз и Турция. По отношение на вноса Китай е класиран на седмо място.

Китай остава извън полезрението

Поради липсата на участие в основни проекти и обществени поръчки, Китай остава неактуална тема за България. Имиджът му в страната не е помрачен дори от теми като нарушенията на човешките права в Синцзян, които остават в периферията на медийното отразяване, се отбелязва в изследването. Те се отразяват безкритично и не са предизвикали сериозна реакция в обществото. В доклада се цитира един от най-големите всекидневници - вестник “24 часа”, който цитира държавната телевизия CGTN, според която няма проблем с ислямофобията в Китай, а с тероризма.

Китай се приема положително в България, се казва в доклада, като се цитира проучване на Евробарометър от 2022 г., според което 50% от българите гледат на Китай положително (при средно 22% от европейците). И все пак социално-политическата привлекателност на Китай остава незначителна и се основава на прагматизма, пише в анализа.

В него се отбелязва, че недостатъчно проучено остава двустранно сътрудничество в сектора на правото и сигурността. Дава се за пример екстрадицията на заподозрян в корупция китайски гражданин, както и опит за депортиране на уйгури въпреки възможните заплахи за живота им. А Министерството на вътрешните работи получава дарения от посолството на Китай в София, пише в изследването.

То препоръчва да се разработят разпоредби за сътрудничеството в области като академичната, изследователската и земеделската, в които Китай е активен през последните години. Като се има предвид, че привлекателността на Китай остава чисто икономическа, могат да бъдат насърчавани повече инвеститори, се препоръчва в доклада. “Борба с корупцията и гарантиране на върховенството на закона остават от първостепенно значение за подобни начинания”, се заключава в текста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG