Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия експулсира естонския посланик, Талин и Рига отговориха със същото


Латвийският външен министър Едгарс Ринкевич каза, че страната му действа в знак на солидарност с Естония
Латвийският външен министър Едгарс Ринкевич каза, че страната му действа в знак на солидарност с Естония

Естония и Латвия изгониха руските посланици в отговор на решение на Русия да експулсира първия естонски дипломат.

Москва съобщи в понеделник, че понижава равнището на дипломатическите си отношения с Естония, обвинявайки я в "тотална русофобия" и "култивиране на враждебност".

Това стана, след като на 11 януари Талин експулсира 21 руски дипломати и други служители на руското посолство. От 1 февруари в руското посолство ще могат да работят само 8 дипломати (в момента 21) и 15 души административен, технически и обслужващ персонал (в момента 23). Това ще осигури равенство с броя на служителите в естонското посолство в Москва, уточни Талин.

В отговор на това сега последва реакция от Кремъл.

"На 23 януари посланикът на Естония Маргус Лайдре беше извикан в руското външно министерство. Беше изразен остър протест срещу действията на естонските власти. Той трябва да напусне Руската федерация до 7 февруари", се казва в официалното изявление на руското външно министерство.

Според него "цялата отговорност за развитието на тази ситуация в отношенията между Русия и Естония изцяло принадлежи на естонската страна". Кремъл добави, че и занапред ще продължи да реагира на "враждебните стъпки, предприети от естонското ръководство".

Естония, която е член на НАТО, отвърна, че експулсира руския посланик.

"Спазваме принципа на реципрочност в отношенията с Русия", написаха от външното министерство в Туитър. От ведомството уточниха, че руският дипломат трябва да напусне Естония в същия срок - до 7 февруари.

По-късно латвийският външен министър Едгарс Ринкевич съобщи, че е уведомил руския посланик в Рига, че трябва да напусне страната.

"Поради продължаващата брутална агресия на Русия срещу Украйна и в знак на солидарност с Естония Латвия ще понижи нивото на дипломатически отношения с Русия от 24 февруари, изисквайки от Русия да действа по съответния начин", написа той в Туитър.

През последните години се увеличиха случаите, при които Русия и западни държави експулсират дипломати, особено след началото на руската инвазия на 24 февруари миналата година. Но това е първият път на взаимно експулсиране на посланици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG