Връзки за достъпност

Извънредни новини

160 000 лева обезщетение. Прокуратурата е осъдена за бездействие заради шесторно убийство


Къщата, в която се е укривал шесторният убиец от Нови Искър преди да се самоубие
Къщата, в която се е укривал шесторният убиец от Нови Искър преди да се самоубие

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 160 000 лева на Стефана Елисаветова – майка на 18-годишния Боби Иванов - eдна от жертвите на шесторното убийство в Нови Искър, извършено в новогодишната нощ на 2017-2018 г.

Тогава рецидивистът Росен Ангелов уби бившата си приятелка Кети Кюхова, майка ѝ Еленка Бурджиева, дъщеря ѝ Нанси Иванова, приятеля ѝ Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси – Боби Иванов.

Ангелов беше издирван неуспешно една седмица и се самоуби преди да бъде задържан. Тогава се разбра, че още в края на 2009 г. той е бил осъден за пореден път – на 8 години затвор за блудство с малолетно момиче, а 10 години преди това и за изнасилване. Последната му присъда обаче не е била изтърпяна, след като се е укрил, а МВР и прокуратурата са подходили формално в издирването му и така са създали предпоставките за последвалата трагедия.

Братът на Кети Кюхова вече осъди на две инстанции прокуратурата да му плати 80 000 лева за това, че заради това е загубил сестра си и майка си. И Градският, и Апелативният съд приеха, че има причинна връзка между бездействието на прокуратурата по привеждане на присъдата в сила и последвалото шесторно убийство.

Майката на Боби Иванов заведе миналата година иск за 200 000 лева обезщетение за загубата на единствения ѝ син по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Сега в решението на Софийския градски съд (СГС) се казва, че Ангелов е било обявен за общодържавно издирване едва девет месеца след влизане на присъдата в сила, а чак през 2015 г. – за международно. Според съдия Радост Бошнакова работата на властите е трябвало да започне още при постановяване на първоинстанционната присъда, съобщи Лекс.

В съдебното решение се казва, че прокурорът не дал указания за предприемане на "други издирвателни мероприятия за осъденото лице, като провеждане на разузнавателни беседи с близки приятели, издирването на места, на които преди е установяван и други". Това обосновава извод за неизпълнение на законовото задължение на компетентния прокурор да изпълни влязлата в сила присъда, мотивира се още съдът.

Той припомня, че непривеждането на присъдата в изпълнение в продължение на 8 години е попречило за евентуалното поправяне на осъдения и така е създало реална възможност за настъпването на последвалото шесторно убийство.

За да приеме, че справедливото обезщетение в случая е 160 000 лева (с лихвите в монета те са 240 000 лева, но крайната сума ще бъде изчислена след окончателната присъда - б.р.), съдия Бошнакова посочва, че прекъсването на връзката между майката и детето ѝ по изключително жесток и травмиращ начин я е лишило „от нейната житейска опора и смисъл на живота ѝ“.

Това е потвърдено и от заключение на съдебно-психиатрична и психологична експертиза, според която прекомерното страдание на жената е довело до усложнени последици, изразени в безсъние, липса на желание за общуване с околните и витална тъга, довели до депресия.

Прокуратурата е осъдена да плати и още над 12 000 лева за разноски по делото. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG