Връзки за достъпност

Извънредни новини

Постъпленията от свръхпечалбите на "Лукойл" отиват за отстъпки в градския транспорт


Христо Алексиев
Христо Алексиев

Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения транспорт, а учениците и пенсионерите ще ползват по-голяма отстъпка. Това съобщи вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев на брифинг в сряда.

Мярката ще влезе в сила на 1 февруари и ще продължи една година, а парите за нея ще дойдат от приходите от свръхпечалбите на нефтената рафинерия “Лукойл Нефтохим” в Бургас.

Облагането на свръхпечалбите на нефтопреработвателните дружества беше въведено в Европейския съюз през октомври. Българското служебно правителство използва тези европейски правила като основа, за да предложи въвеждането на солидарна вноска върху свръхпечалбите на дружествата в България, които преработват нефт.

Служебният кабинет каза, че от събраните пари ще се изплащат компенсации на потребителите на горива по подобие на отстъпката от 25 ст. на литър, въведена от последното редовно правителство. Размерът на тази отстъпка би зависел от събраните приходи, казаха тогава служебни министри.

Тогава експерти посочиха като проблем в механизма, че “Лукойл Нефтохим” в продължение на години декларираше, че работи на загуба, и само през 2021 г. отчете печалба. Това би значело, че тя би декларирала малка или никаква свръхпечалба, а вноските върху нея не биха били достатъчни за компенсации за горивата.

В сряда Алексиев съобщи, че правителството е решило да въведе отстъпки за пътуването в обществен транспорт на деца, ученици и студенти. Бюджетът на мярката е 73 млн. лева, осигурени “главно от свръхпечалбите”, събрани от рафинерията в Бургас.

Мярката ще се отнася за обществения градски транспорт и междуселищния транспорт. Тя ще влезе в сила на 1 февруари и ще продължи до края на годината. Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно, учащите - със 70% намаление вместо с досегашните 20%, а пенсионерите - с 40% вместо досегашните 20%.

По повод механизма за компенсации на потребителите на горивата, Алексиев каза, че по такъв се работи.

„Ние гледаме финансите и приоритетно работим за уязвимите групи. Със свободния финансов ресурс ще работим и по другата мярка за компенсиране на горивата с ваучери“, каза Христо Алексиев.

В средата на януари парламентът прие законови промени, които целят да осигурят допълнителни постъпления в държавния бюджет от “Лукойл”. Те бяха по предложение на ГЕРБ и предвиждат да се облага свръхпечалбата на българската рафинерия, собственост на руската “Лукойл”, която се получава от разликата на цената на руския петрол и този от други производители. По думите на Христо Алексиев върху приложението на мярката още се работи

На 5 декември влезе в сила европейското петролно ембарго върху вноса на руски петрол. България получи изключение от ембаргото и може да продължи да внася руски петрол. Това облагодетелства основно рафинерията “Лукойл Нефтохим”. По-ниската цена на петрола от Русия обаче не влияе пряко на цените на горивата за потребителите.

Това се дължи на досегашната практика на “Лукойл” да работи в България чрез посредник – дъщерната фирма на руския „Лукойл“ „Литаско“, която е базирана в Швейцария. Тя купуваше от руския „Лукойл“ суров петрол и го продаваше на рафинерията в България. След това купуваше обратно преработения петрол и го продаваше на потребителите. Печалбите оставаха за базираната в Швейцария компания, а рафинерията в Бургас декларираше, че работи на загуба.

Как "Лукойл" ще заобикаля европейските санкции с помощта на България
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:11 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG