Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съд в Москва разпусна най-старата правозащитна организация в Русия


Адвокатите на Московската Хелзинкска група след съдебното заседание на 25 януари 2023 г.
Адвокатите на Московската Хелзинкска група след съдебното заседание на 25 януари 2023 г.

Московският градски съд разпусна най-старата правозащитна организация в Русия, съобщи Радио Свобода. Съдебният състав удовлетвори искането на руското правосъдно министерство за ликвидиране на основаната през 1976 г. Московска хелзинкска група.

Формалната причина за принудителното закриване на организацията е, че нейни членове са участвали в събития “извън своя регион” - тоест извън Москва. Съдия Михаил Казаков взе решението за по-малко от 20 минути, съобщи Медиазона.

“Разрушавате правозащитното движение, унищожавате го”, каза Валерий Боршов, съпредседател на организацията, след произнасянето на съдебното решение в сряда.

“Ликвидирането на групата е сериозен удар за правозащитното движение не само в Русия, но и по света.”

Московската хелзинкска група е основана от съветски дисиденти в апартамента на руския физик и носител на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров в Москва през 1976 г. Сред основателите са Людмила Алексеева, която беше председателка на организацията до смъртта си през 2018 г., Юрий Орлов, Александър Гинзбург, Елена Бонер.

През 2012 г. Московската хелзинкска група беше една от първите правозащитни организации, които осъдиха руския Закон за чуждестранните агенти. Впоследтвие законът беше затяган многократно и стана основа за атаки срещу гражданското общество в Русия.

От началото на непредизвиканата руска военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. правозащитната организация подпомагаше украински граждани в Русия да избегнат преследване и рeпресии от страна на руските власти.

Решението за закриването на Московската хелзинкска група идва малко повече от година след като беше закрита друга известна правозащитна организация в Русия - центърът “Мемориал”.

От началото на войната в Украйна репресиите на руските власти срещу независими неправителствени организации и медии се увеличиха. Много от тях бяха принудени да преустановят дейността си в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG