Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изглежда безумно". Завръщането на железните окови в съдебните зали


Прангите представляват подобни на белезници ограничители за краката, които са свързани с вериги около глезените и пречат на придвижването на задържания човек.
Прангите представляват подобни на белезници ограничители за краката, които са свързани с вериги около глезените и пречат на придвижването на задържания човек.

Те приличат на белезници, но са предназначени за краката. Целта на прангите - ограничители, които са свързани с вериги около глезените, е да пречат на придвижването на задържания човек. Звучи като част от миналото. Но не е.

Годината е 2021. Някъде през пролетта Министерството на вътрешните работи на Русия обявява търг на стойност от близо 70 млн. рубли (1,1 млн. долара). Това, което иска да закупи, изглежда най-малкото необичайно - около 15 000 комплекта железни окови за крака.

Някои обаче имат и по-силни думи за покупката.

"Изглежда безумно", коментира източник на Радио Свобода от руското вътрешно министерство.

"Хората могат да се оплачат заради нехуманно отношение", добавя той. По думите му такива железни пранги за крака са нужни при транспортирането на особено опасни престъпници. Но това специално оборудване не е широко разпространено и според него няма да започне да се използва особено често в бъдеще.

Въпреки това очевидци разказват, че железните пранги вече са се появили в руските съдебни зали. Как и защо?

"Не знаеха откъде е дошла тази заповед"

Пред Радио Свобода адвокати разказаха за няколко случаи на обвиняеми, които са били доведени в съдебните зали с оковани крака. Случаите са от град Самара в югозападна Русия.

"Моите клиенти са в съда със статут на жертви", посочва местният адвокат Елдар Гароз. Преди няколко години те са били осъдени за притежание на наркотици и в момента излежават присъди в затвора. Сега обаче самите полицаи, замесени в техния случай, са съдени по обвинение за фалшифициране на доказателства.

По думите на Гароз той не разбира защо при това положение неговите клиенти трябва да бъдат транспортирани в окови.

"Полицаите биват довеждани в съда от домовете си, докато жертвите, които излежават присъди, са довеждани в пранги", казва адвокатът.

Прангите представляват подобни на белезници ограничители за краката, които са свързани с вериги около глезените и пречат на придвижването на задържания човек.

"Транспортиращите служители ми казаха, че има заповед", разказва Гароз.

"Но те не знаеха откъде е дошла тази заповед. Уж някъде в Ростов на Дон е имало нападение срещу [съдебен] конвой, а сега използват окови в Самара? И оковите са нови и лъскави", отбелязва Гароз.

До момента областната полиция и прокуратурата не са отговорили на запитванията на адвокатите за разяснения. Регионалното управление на Министерството на вътрешните работи в Самара също отказа коментар за тази статия.

Местни медии обаче съобщават, че регионалното управление е получило заповед да използва оковите през юни. Това се е случило, след като затворник на име Иван Костюков е нападнал съдебен служител, който го е транспортирал от местна съдебна зала. Костюков отнел оръжието му и започнал престрелка със служителите, като един от тях е бил прострелян няколко пъти.

Яна Гелмел, друг адвокат от Самара, също разказва за свой клиент, който е бил довеждан на всяко съдебно заседание окован в пранги. По думите ѝ те са били сваляни по време на самите заседания.

Става въпрос за обвиняем, съден за грабеж и изнудване. Според Гелмел той се е застъпвал за проститутка, която е била малтретирана от сводника си, а предполагаемият сводник се опитва да си отмъсти, като е повдигнал фалшиви обвинения пред съда.

Появата на окови в руските съдилища се случва на фона продължаващата вече седми месец руска военна инвазия в Украйна и в момент, в който руското правителство провежда целенасочени репресии срещу всички форми на несъгласие.

Хиляди хора бяха задържани или преследвани заради своите антивоенни изявления, или за дисидентска политическа или социална дейност. Процесите с политически заряд се превърнаха в част от ежедневието в региони в цялата страна, отбелязва Радио Свобода.

Какви са официалните правила в Русия

На този фон превозът на затворници и арестанти в Русия остава регламентиран в специални инструкции на вътрешното министерство от 2006 г. В тези инструкции не се споменават пранги, а се казва, че дори и белезници трябва да се използват само за затворници, за които се счита, че има повишен риск да избягат, или за такива които са считани за особено опасни или излежават доживотни присъди.

Другите примери за използване на окови в Самара, които правозащитници и адвокати споменават, са именно такива. Те включват или затворници, обвинени в убийство, или такива, които вече са осъдени на доживотен затвор.

Използването на клетки за задържане на обвиняеми, като бившия американски пехотинец Тревър Рийд (на снимката), остава обичайна практика в руските съдилища.
Използването на клетки за задържане на обвиняеми, като бившия американски пехотинец Тревър Рийд (на снимката), остава обичайна практика в руските съдилища.

Пред Радио Свобода адвокат Ирина Бирюкова разказва, че е подала жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) във връзка с използването на пранги на затворник, излежаващ доживотна присъда. Този случай все още се разглежда.

Игор, който поиска фамилното му име да не се споменава от страх от възмездие за говорене по политическа тема, е администратор на рускоезичен форум за белезници и други инструменти за задържане. По думите му оковите са били забранени в Русия в началото на 20 век, но сега се завръщат – не само в Русия, но и в много други страни.

"По отношение на функционалността и безопасността модерните белезници и окови в Русия са на нивото на централноевропейските продукти", казва Игор.

"Понякога обаче отстъпват по отношение на прецизността на производството", добавя той.

В миналото Русия беше критикувана от международни правозащитни групи и ЕСПЧ за поставянето на обвиняемите в клетки по време на процесите им.

През 2014 г. ЕСПЧ постанови, че използването на клетки представлява "оскърбление на човешкото достойнство" и е "несъвместимо със стандартите за цивилизовано поведение".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG