Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не" на ГУЛАГ". Що за система превръща затворника в мъчител на затворник, за да изтръгне показания


Служители на реда и затворници пред затвора ИК-15 край Ангарск. В него през април 2020 г. затворниците се вдигат на бунт
Служители на реда и затворници пред затвора ИК-15 край Ангарск. В него през април 2020 г. затворниците се вдигат на бунт

Система, в която затворници измъчват други затворници с протекциите на прокурори, следователи и служители на самите затвори. Така накратко звучи историята, която преди няколко седмици потресе руснаците.

Всичко започна след като една неправителствена организация разкри, че се е добрала до 40 гигабайта с видеоматериали. В тях са записани пребивания, изнасилвания и мъчения на затворници и временно задържани хора.

Организацията се казва Gulagu.net, което в превод от руски означава "не" на ГУЛАГ". Тя следи за нарушаването на човешките права от страна на полицията и затворите в Русия.

Само няколко часа след съобщението Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) уволни началника на службата в Саратовска област, както и още няколко високопоставени служители. От службата съобщиха още, че ще разследват видеата с мъченията, за които се подозира, че са заснети в арести и затвори в областите Иркутск, Владимир и Саратов между 2018 и 2020 г.

„Отново мъчения. Следственият арест №1 в Иркутск (СИЗО 1) е основният център за мъчения в страната", написа в Телеграм Любов Собол, която е един от най-близките сътрудници на Алексей Навални.

Тя продължава: "Един от участниците [в изтезанията] сам си признава за всичко пред камерата. Това е просто ад. Работата на ФСИН трябва да бъде разследвана и прекратена. Фашисти“.

Любов Собол има предвид признанието на лежалия в СИЗО 1 Денис Голиков. Пред Gulagu.net той разказва, че е бил в група от 30 души, които са измъчвали стотици затворници по нареждане на самия затворнически персонал. Те са се наричали „разработчици“. След разкритията тази нарицателна дума придоби голяма популярност.

По искане на прокурори, охранителите ни изпращаха тези, които „отказват да сътрудничат“ на разследването. Ние бяхме принуждавани да „работим“ с тях, за да могат те да дадат „необходимите“ показания, които прокурорите искаха. В замяна обещаха да не ме закачат и че със съдействието на съдия ще получа ранно освобождаване“, казва Голиков.

Владимир Матушкеев е предприемач от Иркутск, който е бил държан под стража в същия следствен арест. Пред Радио Свободна Европа той каза, че е бил изнудван от персонала на затвора и е трябвало да дава пари, за да не бъде измъчван и изнасилван.

„Давах парите на служител на ФСИН. Това бяха по 30 хил. рубли (420 долара) за храна и стероиди за водещия „разработчик“ Денис Голиков, както и за други мъчители“, казва Матушкеев. По думите му, след като са били изнасилвани, затворниците са били принуждавани да дават фалшиви показания, да правят самопризнания, както и да предоставят „допълнителна помощ“ за разследващите.

Бяха изнудвани с това, че насилията над тях бяха записвани

„Това означава да дават фалшиви показания не само срещу себе си, но и срещу други затворници. Бяха изнудвани с това, че насилията над тях бяха записвани и ги заплашваха да публикуват материалите“, казва още Матушкеев.

Той призна също, че, под заплаха от побой, се е съгласил да участва в измъчванията на други затворници. Всичко се е случвало под наблюдението на пазачите.

„Аз бях „разработчик“ в карцерите за повече от година и бях част от изтезанията. Видях как пазачите дадоха на Голиков камера, която той и другите използваха, за да заснемат мъченията и изнасилванията“, казва Матушкеев и добавя, че записите впоследствие са предавани като отчет за операцията.

От ключово значение е и фактът, че в затворническата култура на Русия човек, за когото се знае, че е бил изнасилен, попада в най-нископоставената каста. Това пък означава, че той получава най-тежката, мръсна и унизителна работа като почистване на тоалетни и канали.

Пред Gulagu.net самият Голиков казва, че от ФСИН са му давали стероиди и докато е бил в затвора е повишил теглото си близо два пъти. Организацията пише, че пазачите в затвора „са го обезобразили с лекарства и стероиди и са го превърнали в машина за мъчения, задвижвана със стероиди“.

За Радио Свободна Европа основателят на Gulagu.net Владимир Осечкин каза, че от показанията на Голиков, служители на ФСИН, 10 „разработчици“ и още 30 жертви, организацията е изчислила, че над 400 души в ареста са били подложени на изнасилвания и мъчения.

Една от жертвите, която лежи в СИЗО 1 през 2014 и 2018 г., както и в два от затворите в областта, разказа за случилото се с него пред Радио Свободна Европа. По думите му и двата пъти, в които е бил в СИЗО 1, той моментално е бил предаван на „разработчиците“. Въпреки че вече е бил с присъда и е чакал само прехвърляне към затвор, той е бил пребиван „без причина, само защото мъчителите са си изкарвали агресията“.

Хората крещяха с часове, че ги убиват. Готов си да подпишеш всичко, само да не слушаш тези викове, a да не говорим, ако го правят на теб

„Биеха всички, докато кожите им не почерняваха от отоците, по тях не оставаше бяла кожа. Но когато се налагаше да получат признания си имаха и други методи. Хората крещяха с часове, че ги убиват. Готов си да подпишеш всичко, само да не слушаш тези викове, a да не говорим, ако го правят на теб“, казва бившият затворник, който пожела да остане анонимен.

Той е лежал под строг режим в затвора ИК-15 край Ангарск през април 2020 г. Тогава там е организиран масов бунт на затворниците. Техни роднини и активисти твърдят, че след събитието стотици затворници са били измъчвани, за да бъдат изтръгнати признания за организаторите на метежа.

„Още не знам как успях да изляза жив. Истинско чудо е, че оцелях“, казва бившият затворник. По думите му служители на ФСИН са отишли в затвора и са „били всички“, като е имало и изнасилвания. Те обаче са били далеч по-малко, отколкото за затворниците, които временно са били преместени в СИЗО 1. Мотивът за всичко е бил отмъщение.

„След няколко месеца част от хората, затворени в карцерите или премествани в други затвори, започнаха да се връщат. Една четвърт от тези, които бяха в карцерите и в СИЗО попаднаха в най-ниската каста. Повече от 1000 души бяха бити, а стотици бяха изнасилени“, казва още бившият затворник.

От пресслужбата на ФСИН в Иркутск не отговориха на телефонните обаждания на Свободна Европа. От затворническата служба в Ангарск не отговориха на изпратените до тях писмени въпроси.

XS
SM
MD
LG