Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дядката от бункера". Как се плаща на полицията за това, че те е пребила


Жена противостои на полицай по време демонстрация в защита на Навални в сибирския град Улан-Уде. 21 април 2021 г. Снимката е илюстративна.
Жена противостои на полицай по време демонстрация в защита на Навални в сибирския град Улан-Уде. 21 април 2021 г. Снимката е илюстративна.

Тя се казва Елена и е от руска провинция. Като много други, тя е била възмутена от отравянето на опозиционера Алексей Навални през август 2020, а после и от ареста му през януари 2021. Организирала е демонстрации в негова защита.

Случило ѝ се е това, което и на хиляди други - била е арестувана за провеждане на "масови безредици", а след като са я осъдили, е прекарала 10 дни в затвора.

Историята можеше да свърши дотук, но тя има и продължение.

На 20 юли Елена е разбрала, че срещу нея има имуществен иск - да плати на градската полиция на Ярославъл 510 000 рубли (около 7 000 американски долара).

С това тя би платила за извънредния труд на 204 полицаи, които са били принудени да разпръскват "масовите безредици", които Елена е организирала.

Случаят на Елена не е единствен. Същата процедура е следвана от полицейските управления в Омск, Кемерово, Пенза и Челябинск - полицията е изчакала съдът да осъди протестиращите, а после им е представила сметката за това, че полицаите са били принудени да разпръскват протестите им.

Това е своеобразен финал на една история, която започна на 23 януари 2021 г. Тогава в над 100 града в Русия се проведоха демонстрации в защита на току-що арестувания Навални. Проявите не бяха разрешени от властите, които се позоваха на ограничителните мерки във връзка с пандемията от COVID-19.

Протестиращите бяха предимно млади хора, които се събираха на необявени предварително площади. Те не скандираха просто да се освободи Навални, но и реагираха на наскоро разпространения му филм "Дворец за Путин".

Филмът беше показал огромен луксозен комплекс на брега на Черно море, построен, според автора, за руския президент. На територията му има бункер, театър, киносалон, пеещи фонтани (наричани на руски аквадискотека), луксозни бани, за които авторът твърди, че съдържат четки за тоалетна за 700 евро.

Протестиращите през януари и февруари размахваха пластмасови четки за тоалетна, скандираха "ак-ва-дис-ко-те-ка" и даваха интервюта за "дядката от бункера", чиято оставка искат.

Полицията арестува над 10 000 души, които впоследствие глоби за участие в неразрешено мероприятие. Част бяха осъдени на няколкодневни срокове затвор. На най-малко 90 души беше повдигнато обвинение по Наказателния кодекс. Няколко души бяха уволнение от работа. Поти всички арестувани бяха бити от полицията.

Хората от най-близкото обкръжение на Навални бяха поставени под домашен арест и обвинени за нарушаване на санитарно-епидемиологическите мерки.

Организациите на Навални бяха обявени за екстремистки, което им пречи да участват в изборите през септември. Самият Навални е в трудов лагер.

Много хора тогава протестираха срещу смазването на протестите и полицейското насилие. Но това, което надали им е хрумвало тогава, през януари, е че самите организатори на протестите ще трябва да платят от джоба си на полицаите за това, че са ги пребили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG