Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как живее художничката Ника от Днипро, която на 7 години стана изгнаник във Варна


Ника Стрелецкая
Ника Стрелецкая

Тя е само на седем, но има биография като за двама възрастни. Ника е бежанка, а освен това и реализиран художник. Дошла е от Украйна и живее във Варна.

Ника Стрелецкая познава България отпреди войната. Била е тук на състезания по рисуване и е печелила първите места.

Срещнах я чак през миналата есен - в база „Заря“ до Варна, където живее заедно с майка си и с още десетки бежанци от Украйна. Моята Фондация „Октрито сърце“ помага на украинските бежанци от началото на хуманитарната криза.

По терасата на сградата бяха изложени картини на украински деца. Висяха на въженца и вятърът ги развяваше на фона на сиво небе.

Картините на Ника ярко се открояваха, но това надали е чудно за дете, което вече е имало 5 персонални изложби - в Украйна, Япония и България.

Картина на Ника Стрелецкая
Картина на Ника Стрелецкая

Името ѝ фигурира в книгата „Децата – гордост на Украйна“ и е сред топ 25 на най-изявените деца в украинската „Енциклопедия на детските таланти“.

Особено впечатляващи са нейните графики, които разкриват изненадваща творческа зрялост, дълбока емоционалност и въображение.

Но от почти година войната в Украйна е обсебила съзнанието на детето. От месеци Ника рисува предимно войната. Картините са толкова драматични, колкото е драматична и съдбата на това момиче, преживяло война и превърнато в изгнаник от родината си.

От Днипро до Варна

Ника пристига с майка си във Варна няколко дни след започването на войната. Домът ѝ остава в Днипро, баща ѝ също - той е медицински работник в града.

Ника с една от своите картини
Ника с една от своите картини

Майката на Ника – Татяна Охрименко – е художник и преподавател по рисуване. Тя има собствено студио в Украйна, в което до войната са се обучавали над 250 деца.

„Ника растеше сред четки, бои, моливи и платна за рисуване. Растеше сред картини. Винаги бе заобиколена от хора, които рисуват. Предполагам, че това се е отразило на желанието ѝ също да стане худжник,“ казва Охрименко.

Очевидно всичко това е помогнало на таланта на Ника да се прояви толкова рано и толкова отчетливо. След пристигането си в България тя и майка ѝ са настанени в хотел в Златни пясъци. За тяхна радост в същия хотел са настанени и няколко семейства с деца, които също са посещавали школата на Охрименко. И тогава те всички започват да рисуват отново.

По-късно към тях се включват и други деца от хотела, а рисуването се превръща в своебразна терапия.

Картина на Ника Стрелецкая
Картина на Ника Стрелецкая

Как живее Ника сега

След приключване на поредната бежанска програма на българското правителство, Ника с майка си и други бежанци са преместени в скромна база до Варна, в която не се предлага изхранване. На повечето бежанци им е изключително трудно с преживяването и разчитат на помощта на доброволци и дарители.

Покрай това открих Ника, а с това и таланта ѝ. При разнасяне на хранителни продукти и средства от първа необходимост представители на фондацията се бяха натъкнали на мястото, където живее Ника, и на нейните десетки картини, изложени в общите пространства на базата.

Картина на Ника
Картина на Ника

По-късно тя, заедно с други деца, се включи в курсовете по рисуване в Българо-украинския център, спонсориран от фондацията, а майка ѝ стана негов преподавател-доброволец.

Фондацията ще организира изложба с картините на Ника

През февруари 2023 ще има изложба с картините на Ника. Точно тогава ще се навърши една година от войната, отнела детството на милиони украински деца.

* Ако някой желае да помогне на Ника и семейството ѝ , може да се свърже с Фондация „Открито сърце“ – www.openheartfund.org

*Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG