Връзки за достъпност

Извънредни новини

Принудително осиновяване. ООН обвини Русия, че нарушава принципите за защита на децата


Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди беше на на шестдневно посещение в Украйна.
Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди беше на на шестдневно посещение в Украйна.

Русия нарушава "основните принципи за защита на децата" по време на война, като дава руски паспорти на украински деца и ги дава за осиновяване. Това каза Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди в интервю за Ройтерс.

Украинските власти казаха по-рано този месец, че близо 14 000 деца са били депортирани в Русия от окупираните части на Украйна, и обвиниха Москва в "отвличането им". Кремъл отхвърли обвиненията.

"Даването (на руско) гражданство (на непридружени украински деца)или осиновяването им противоречи на основните принципи за защита на децата в ситуации на война", посочи Гранди.

"Това е нещо, което се случва в Русия, а не трябва да се случва", добави той.

По думите на Гранди не е ясен точният брой на депортираните деца, въпреки че ВКБООН не е спирала да търси достъп до Русия. Досега обаче това се е случвало "рядко, в единични случаи и не неограничено".

"В ситуация на война не можете да определите дали децата имат семейство или настойничество. И следователно, докато това не бъде изяснено, не можете да им дадете друго гражданство или да ги дадете за осиновяване на друго семейство", допълни още Гранди, който беше на шестдневно посещение в Украйна.

Информация, че Русия може да извършва подобни принудителни осиновявания на украински деца, се появи още през лятото. През юли Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет изрази загриженост, че украински деца са били взети от сиропиталища в района на Източен Донбас и насилствено депортирани в Русия. Появиха се и опасения, че Москва променя съществуващото си законодателство, за да ускори този процес.

Бачелет каза тогава, че не може да потвърди обвиненията или броя на потенциално засегнатите деца.

След това през септември помощник-генералният секретар на ООН по правата на човека каза, че има "достоверни твърдения" за "принудителни трансфери на непридружени деца в окупираната от Русия територия или в самата Руска федерация".

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски описа като "геноцид" политиката на Русия на задържане и принуждаване на бежанци да приемат руско гражданство. Той призова и за създаването на механизми за "защита и връщане" на децата и възрастните, депортирани в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG