Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган допусна Турция да одобри кандидатурата на Финландия за НАТО и да блокира Швеция


Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган допусна възможността Турция да блокира само членството на Швеция в НАТО, съобщи Би Би Си. Той добави, че Анкара може да одобри само кандидатурата на Финландия.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО след началото на руската военна инвазия в Украйна. За да бъдат приети, всички държави членки на Алианса трябва да са съгласни. Турция обаче блокира процеса с аргумента, че двете страни не ѝ предават издирвани от нея хора, които тя определя като “терористи”.

За пръв път в неделя турският президент допусна възможността Анкара да се съгласи само Финландия да стане членка на НАТО, но не и Швеция.

“Ако трябва, можем да отправим различно послание, що се отнася до Финландия. Швеция ще бъде шокирана, когато отправим различно послание за Финландия”, каза Ердоган по време на излъчвана по телевизията среща с младежи в неделя.

Миналата седмица Турция блокира присъединяването на двете страни към НАТО, като отложи за неопределено време тристранната среща, на която се очакваше да се намери решение на спора.

Преди това Ердоган каза, че Швеция не може вече да разчита на подкрепата на неговата страна. Той се аргументира с това, че страната дава подслон на кюрдски “терористи” и със случай, при който крайнодесен екстремист изгори екземпляр от Корана в Стокхолм.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум, обвързвайки членството с ангажименти да съдействат на Турция в преследването на кюрдските движения и поддръжниците им на тяхна територия. Месец по-късно всички страни членки на НАТО подписаха и протоколите за приемането на Швеция и Финландия. Турция обаче все още не е ратифицирала протокола и така блокира процеса.

Единствените друга държави членки на НАТО, която все още не е ратифицирала протокола, е Унгария.

Решението на Швеция и Финландия, които от десетилетия запазват позиция на неутралитет спрямо членството си във военни съюзи, беше продиктувано от инвазията на Русия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG