Връзки за достъпност

Извънредни новини

България отбелязва най-голям ръст на енергията от изкопаеми горива през 2021 г. от страните в ЕС


Рудник "Трояново" на фона на въглищната централа "Марица Изток 2". Снимката е илюстративна
Рудник "Трояново" на фона на въглищната централа "Марица Изток 2". Снимката е илюстративна

България е отбелязала най-голям ръст в дела на изкопаемите горива в енергийния си микс от всички държави в Европейския съюз (ЕС) през 2021 г. Това показват данни, публикувани в понеделник от Евростат.

През 2021 г. страната е увеличила дела им с 4% спрямо предишната година и изкопаемите горива са съставлявали 66,4% от всички използвани енергийни източници.

Статистиката се отнася за годината преди Москва да започне война срещу Украйна. Русия беше основен доставчик на изкопаеми горива в Европа - предимно нефт и газ, но ЕС прие стратегия за ограничаването на зависимостта си от руските суровини. Част от мерките предвиждат увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници.

През 2021 г., годината преди войната, изкопаемите горива - въглища, нефт, природен газ и производните им продукти - са съставлявали 70% от енергията в ЕС - приблизително същото ниво както през 2020 г., съобщи Евростат.

Въпреки това делът на изкопаемите горива в общия енергиен микс намалява значително през последните десетилетия. Той се понижава с 13% в сравнение с 1990 г., най-вече поради нарастването на дела на енергията от възобновяеми източници, добавя европейската статистическа агенция.

Сред държавите, които през 2021 г. са увеличили дела на използваните изкопаеми горива освен България са Естония, Полша, Словакия и Испания. Намаление на дела на изкопаемите горива е регистрирано във Финландия, Белгия и Литва (с по -3% спрямо 2020 г.), следвани от Португалия и Дания.

През 2021 г. Малта е страната от ЕС с най-висок дял на изкопаемите горива в общия обем на енергията (96%). Следват Кипър и Нидерландия с по 89%, както и Ирландия и Полша (по 88%). Само в Швеция (32%), Финландия (38%) и Франция (48%) то е под границата от 50 процента. Средното ниво за ЕС е 69,87%

Делът на използваните изкопаемите горива намалява между 2010 г. и 2021 г. при всички страни в ЕС. Най-значителен напредък е постигнала Дания (от 81% през 2010 г. до 57% през 2021 г.). Следват Естония (от 91% през 2010 г. до 69% през 2021 г.) и Финландия (от 57% през 2010 г. до 38% през 2021 г.).

Европейският съюз цели намаляване на използването на изкопаеми горива и замяната им с възобновяеми източници на енергия. Причината е, че те замърсяват околната среда и запасите им са ограничени. Русия беше един от основните вносители на изкопаеми горива в страните от ЕС и началото на руската военна инвазия в Украйна ускори плановете за намиране на алтернативни източници на изкопаеми горива, но и на алтернативни източници на енергия, включително възобовяеми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG