Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици хиляди искат по-високи заплати. Започна най-голямата стачка във Великобритания от години


Хиляди излязоха по улиците на Лондон
Хиляди излязоха по улиците на Лондон

Най-голямата от години стачка на учители, държавни служители, здравни работници, машинисти, шофьори на автобуси и работници от всички сектори започна във Великобритания.

Хиляди хора напуснаха работните си места и тръгнаха на марш по улиците на столицата Лондон със скандирания и плакати. Някои от тях бяха довели и децата си.

Очаква се в масовите протести, които ще продължат с дни, да се включат до половин милион души, които настояват за увеличение на заплатите на фона на голямата инфлация - 11%. Само възнагражденията на учителите са намалели с 23% от 2010 г., съобщиха организаторите от синдикатите.

Правителството каза, че ще бъдат въведени "смекчаващи мерки", но стачката ще окаже сериозно въздействие върху живота във Великобритания. Някои училища ще затворят, в голяма част от страната няма да функционира железопътният транспорт

"Наясно сме, ще има смущения в живота на хората и затова смятаме, че преговорите, а не стачките, са правилният подход", заяви говорител на премиера Риши Сунак пред медиите.

Той уточни, че въоръжените сили са в готовност да помагат по границите на Великобритания.

Самият Сунак казва, че децата заслужават да бъдат в училище, докато учителите в Англия и Уелс участват в първата национална стачка от 2016 г. насам. Учителите стачкуват и в две части на Шотландия - Клакмананшър и Абърдийн.

Ще бъдат засегнати 23 400 училища. Това означава, че 85% от учебните заведения няма да бъдат напълно отворени.

NEU - най-големият образователен синдикат във Великобритания, който има около 500 000 членове, съобщи, че кабинетът им е предложил 5% увеличение на заплатите. Това беше определено като "намаление на възнагражденията".

Освен това над 70 000 служители в 150 университета ще стачкуват с мотива, че тази година са получили едва 3%, увеличение на заплатите, след повече от десетилетие на увеличение на възнаграждението под инфлацията.

Повече от 100 000 служители в държавните служби и публични органи също ще участват в еднодневна стачка. Сред тях са служители от министерствата на транспорта, образованието, на труда и пенсиите, на здравеопазването и социалните грижи и на вътрешните работи.

На 6 февруари здравните работници за първи път ще предприемат координирани действия. Това ще е най-масовата стачка в Национална здравна служба на Великобритания. Повече от 10 000 служители в Англия и Уелс, включително парамедици, асистенти за спешна помощ и оператори на повиквания. Сужителите на Спешна помощ в Англия ще стачкуват на 6, 17, 20, 22 февруари, 6 и 20 март.

В същото време десетки хиляди медицински сестри ще започнат трета вълна от протестни действия - по 12 часа всяка, на 6 и 7 февруари, заради липсата на напредък в преговорите за заплащане.

От профсъюзите коментираха, че ще се протестира и срещу предложение за нов закон, който предвижда ограничения на правото на стачка в някои сектори. Според тях допълнително ще влоши отношенията с властите.

"Вместо да заговорничат за нови начини, чрез които да нападат правото на стачка, министрите трябва да повишат заплащането в цялата икономика – като започнат с достойно увеличение на заплатите за служителите в публичния сектор", каза Пол Новак - генералният секретар на синдикалното обединение Конгрес на профсъюзите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG