Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ санкционират фирма в България, част от руска мрежа за заобикаляне на санкциите


Сградата на Министерството на финансите на САЩ
Сградата на Министерството на финансите на САЩ

САЩ наложиха санкции на 22 физически и юридически лица в няколко държави, включително и България, които според Вашингтон са свързани с глобална мрежа за заобикаляне на санкциите срещу Русия. Това съобщи Ройтерс в сряда. Става дума за лица и фирми, подкрепяща руския военно-промишлен комплекс.

САЩ и Европейския съюз (ЕС) наложиха тежки икономически санкции на Русия след началото на непредизвиканата ѝ военна инвазия в Украйна на 24 февруари.

Последните действия на Вашингтон са част от усилията на САЩ да възпрепятстват заобикалянето на санкциите по целия свят и да ограничат приходите, с които Русия поддържа войната, пише в изявление на американското Министерство на финансите.

Коя е мрежата

Мярката е насочена към мрежа за избягване на санкции, която според министерството се ръководи от базирания в Русия и Кипър търговец на оръжие Игор Зименков. Той и синът му Джонатан са сред санкционираните.

Мрежата е участвала в проекти, свързани с руската отбрана, включително доставка на високотехнологични устройства след началото на войната. Вашингтон също така обвинява някои членове на мрежата, че са подкрепяли руски държавни отбранителни структури, на които са наложени санкции.

Зименков е подкрепял и беларуския военнопромишлен комплекс, като е улеснявал продажбите в Латинска Америка на беларуска отбранителна организация, която е под санкциите на САЩ.

"Отчаяните опити на Русия да използва пълномощници, за да заобиколи санкциите на САЩ, показват, че санкциите са направили много по-трудно и по-скъпо за руската военно-промишлен комплекс снабдяването на военната машина на Путин", казва в изявлението заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.

Коя е българската следа

Фирмата в България, която попада под новите санкции, е "Ю-СТОУН ЛИМИТЕД" ООД. Тя е регистрирана през лятото на 2019 г. в София. В търговския регистър е посочено, че се занимава с "проучване, проектиране, изработване, внедряване и сервизно обслужване на програмно осигуряване, проектиране, производство и сервиз на електронни и електронно-изчислителна техника".

Включени са още "производствена, консултантска, посредническа и търговска дейност и услуги, както и всяка друга дейност, незабранена от закона."

Кои са собствениците

Собствениците на "Ю-СТОУН ЛИМИТЕД" Александър Волфович и Макс Пифлакс, съответно с 85% и 15% от акциите, попадат сред санкционираните физически лица от финансовото министерство.

В съобщението на американското министерство пише, че Волфович е кипърски брокер на оръжие. Освен на "Ю-СТОУН ЛИМИТЕД" той е собственик на още няколко фирми от мрежата на Зименков, повечето със седалища в Кипър, както и една в Израел. Макс Пифлакс е базиран в Узбекистан и също е част от мрежата на Зименков.

Останалите санкционирани

В мрежата, към която са насочени новите санкции, влизат базираната в Сингапур Asia Trading & Construction PTE Limited и нейният директор, които Министерството на финансите обвинява, че са продали хеликоптери от името на санкционирания от САЩ "Ростех" на правителство в Латинска Америка.

GBD Limited, друга компания от мрежата, която е обект на санкциите, се е опитала да достави оръжейни системи на африканско правителство, съобщиха от Министерството на финансите. Дружества и няколко души, намиращи се в Кипър, Израел, също са обект на санкции.

Посолството на Русия във Вашингтон не е отговорило веднага на молбата за коментар на Ройтерс.

Решението на Вашингтон на практика замразява всички американски активи на лицата, включени в списъка със санкции, и забранява на американските граждани да работят с тях.

Това е последният кръг от санкции, които Вашингтон наложи на Русия заради войната в Украйна. В нея загинаха и бяха ранени ранени хиляди хора, а десетки градове и села бяха разрушени, като руските атаки през последните дни отново се засилват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG