Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Решимостта ни няма да отслабне". Членството на Украйна в ЕС зависи от изпълнени цели, без определен срок


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, украинският президент Володимир Зеленски и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Киев. 03Февруари2023
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, украинският президент Володимир Зеленски и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Киев. 03Февруари2023

Няма строго определен график за присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Това каза председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен след среща в Киев с украинския президент Володимир Зеленски в петък.

Тя се провежда, след като в четвъртък Фон дер Лайен пристигна в Киев с още 15 представители на Европейския съюз (ЕС). Темата на разговорите е процесът по присъединяването на Украйна към ЕС.

Позицията на Брюксел е, че на Украйна ѝ предстои да изпълни някои изисквания по пътя към членството в ЕС и процесът ще бъде "базиран на целите", като следващият доклад за прилагането им се очаква през пролетта.

"Украйна всеки ден ще полага усилия, за да напредне по пътя си към членство в ЕС", каза Зеленски. Той написа в Телеграм, че целта на страната е да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. "Няма да загубим и един ден в нашата работа по сближаването на Украйна с ЕС", добави той.

"Украйна е Европейският съюз и Европейският съюз е Украйна", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Решимостта ни няма да отслабне. Ще ви подкрепяме и на всяка крачка по пътя ви към ЕС", написа той в Туитър.

Фон дер Лайен каза също, че следващият пакет санкции на ЕС срещу Русия ще бъде насочен срещу компоненти, необходими за производството на дронове, които руските въоръжени сили използват в Украйна.

Освен това "Европейският съюз ще положи допълнителни усилия замразени руски активи да бъдат използвани за възстановяването на Украйна", става ясно от общо изявление на Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, разпространено след срещата със Зеленски в петък.

Срещата се провежда на фона на предупреждения за въздушни нападения в столицата и в цяла Украйна. В Киев бяха активирани сигналите за тревога, като до момента няма съобщения за въздушни удари там от страна на Русия.

В четвъртък Фон дер Лайен обяви, че ЕК планира нов пакет санкции срещу Русия - десетият от началото на непровокираното ѝ нахлуване в Украйна преди почти една година.

По-късно в четвъртък Зеленски каза, че Украйна заслужава да започне преговори за присъединяване към ЕС през 2023 г. По негови думи по-нататъшната интеграция с блока ще вдъхнови украинците и ще им даде "мотивация" да се борят срещу руските войски.

Украйна получи статут на кандидат за членство през юни. Брюксел е категоричен, че страната трябва да осъществи редица демократични и икономически реформи и да изкорени широко разпространената корупция, преди да бъде приета, а процесът на приемане може да отнеме много години.

Зеленски обеща да се справи с корупцията, която отслабва ефективността на държавните институции. Малко преди срещата в Киев, на 1 февруари антикорупционни агенти нахлуха в домовете на няколко високопоставени служители като част от втора проверка в рамките на една седмица.

Фон дер Лайен похвали украинското правителство за предприетите бързи действия срещу корупцията. "Вашата решимост да се присъедините към Европейския съюз е впечатляваща", каза тя.

Срещата на върха се провежда, след като на 2 февруари комисарите от ЕС се срещнаха с колегите си от украинското правителство на първото по рода си съвместно заседание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG