Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов поиска "моментално" оставката на кмета на Пловдив. Той отказа, защото е "избран, не назначаван"


Кметът на Пловдив Здравко Димитров и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Кметът на Пловдив Здравко Димитров и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров трябва да си подаде "моментално оставката". Това каза лидерът ГЕРБ Бойко Борисов на среща с актива на партията в града. Димитров, който е подкрепен от ГЕРБ, отказа да напусне.

"Ако Димитров ми е приятел, трябва да отиде да си депозира оставката. (...) Няма да се меся повече, защото излизам лош, но и заместник-кметът Райчев трябва да си замине незабавно", каза Борисов. Пламен Райчев е зам.-кмет по строителството и инвестициите на Пловдив.

Причината за исканата оставка са протестите на фенове на два от пловдивските футболни отбори – "Локомотив" и "Ботев" заради недостатъчно според тях финансиране на стадионите им. Според Борисов заради тези скандали ГЕРБ "търпи негативи", а Здравко Димитров си е взел отпуска, "за да си обърне внимание".

"Аз за 20 години един ден не съм си обръщал внимание, за да съм в отпуска. С COVID съм участвал дистанционно на заседание на Европейския съвет, с близо 40 градуса температура", каза Борисов.

"Избран съм от пловдивчани, не назначаван, за да ми се иска оставка", написа малко-по-късно Димитров в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

По думите му казусът със стадионите на “Ботев” и “Локомотив” не е негов или на Райчев. "Всички искахме двата стадиона да се построят и всички бяхме наясно, че осигурените първоначално пари няма да стигнат. Някои хора обаче явно използват проблема с политически цели", пише Димитров.

"Категорично смятам, че дебатът за Пловдив трябва да се води с гражданите и в Общинския съвет, а не на партийни сбирки", добавя той.

Строителството на стадион „Христо Ботев“ продължава вече 10 години, като беше започвано и спирано няколко пъти. Първо парите идваха от бившия банкер Цветан Василев и фалиралата КТБ, в момента стадионът се довършва с пари от държавата и местната община. Парите от държавата бяха отпуснати по време на управлението на партия ГЕРБ, от която се управлява и общината в момента.

Съоръжението поскъпна многократно, като миналата седмицата Димитров каза, че недостигат 22,5 млн. лв.​ Той поиска отпускането на пари от общинския съвет, което доведе до критики и протести на феновете на "Ботев", които искат да се осветли как се разходват парите.

Стадионът "Локомотив" в момента е в ремонт, като два сектора са вече готови. Неговите привърженици пък протестират с искане двата клуба да получават еднаква финансова помощ.

В събота Борисов се обърна към "общинските съветници на другите партии" с молбата да решат въпроса с финансирането на стадионите "сега, на сесията".

"Аз, след едни победни избори, ще направим така да компенсираме общината", каза Борисов.

На последните предсрочни парламентарни избори в Пловдив ГЕРБ с Бойко Борисов начело на листата спечели, но с едва 342 гласа пред "Продължаваме промяната", чиято листа водеше Никола Минчев. Следващите избори ще са на 2 април.

През ноември миналата година той посети стадион "Ботев" в Пловдив, придружаван от представители на наетата строителна фирма и зам.-кмет на града. И тогава кметът Здравко Димитров не присъства, а Борисов каза, че ГЕРБ няма да го издигне за втори мандат.

В събота Борисов каза, че Димитров "абдикира от дейността си" и е "или в болнични, или в отпуска". Добави, че си е платил членския внос в ГЕРБ до октомври, защото "знаел, че вече няма да е кмет и (да плати за) ноември и декември му се вижда много".

"Единственото, което съм го казвал от първия ден е, че това го правим за феновете, да има стадиони, за да се играят финали", каза Борисов в събота.

В края на миналата година той съобщи че е договорено на стадион "Ботев" да има финал за "Суперкупата на Европа“. Пред Свободна Европа от Българския футболен съюз и европейската футболна централа УЕФА отрекоха да има договорено подобно събитие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG