Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Има ли договорен финал за европейска купа в Пловдив


Бойко Борисов на стадион "Христо Ботев" в Пловдив на 6 ноември 2022 г.
Бойко Борисов на стадион "Христо Ботев" в Пловдив на 6 ноември 2022 г.

Стадион "Христо Ботев" в Пловдив се строи от 10 години. Пари за проекта са идвали от фалиралата КТБ, държавата и общината. Съоръжението не е завършено, не е ясно кога това ще се случи, но Бойко Борисов каза, че вече е договорено на него да се играе европейски финал. Дали това е вярно?

Стадион „Христо Ботев“ в Пловдив е строителна площадка от десетилетие. Цялостната реконструкция беше започвана и спирана няколко пъти. В изграждането бяха замесени първо средства от бившия банкер Цветан Василев и фалиралата КТБ, но сега се довършва с пари от държавата и местната община. Парите от държавата бяха отпуснати по време на управлението на ГЕРБ, а общината също се управлява от тази партия.

Откриването на стадиона, известен като „Колежа“, където отборът на „Ботев“ играе домакинските си мачове, вече трябваше да се е случило, но крайният срок продължава да се отлага напред във времето. Последната заложена цел е или през януари, или около местните избори, които ще се проведат през октомври следващата година.

След като отново спечели изборите на 2 октомври, бившият премиер Бойко Борисов възобнови обиколките си из страната и посещава заедно с кметове и депутати от своята партия строителни обекти, финансирани по време на последното му правителство.

В неделя лидерът на ГЕРБ посети стадиона в Пловдив, придружаван от представители на наетата строителна фирма и зам.-кмета на града. Кметът Здравко Димитров не присъства, но посещението на Борисов остана с новината, че ГЕРБ няма да го издигнат за втори мандат.

Покрай политическата новина, едно друго изказване на Борисов остана встрани. Бившият премиер заговори за събитие, което никога не е било провеждано на територията на България:

„Договорено е тук [на стадиона] да има финал за Суперкупата на Европа“, каза Борисов в неделя.

Суперкупата на Европа е футболен трофей, за който всяка година спорят победителите в турнирите Шампионска лига и Лига Европа. Последният такъв мач се игра през август в Хелзинки, където "Реал" Мадрид победи "Айнтрахт" от Франкфурт.

Изказването на Борисов прозвуча като голяма новина за всички почитатели на футбола в България. Прозвуча и изненадващо на фона на сериозните проблеми, свързани с българските стадиони, които доведоха до нуждата националният отбор по футбол да провежда домакинствата си не на националния стадион в София, а на стадиона на "Лудогорец" в Разград.

Истина ли е обаче, че вече е договорено домакинството на финала за една от европейските купи?

Свободна Европа провери фактите и попита двете организации, които имат основна роля в кандидатстването, одобрението и организацията на подобен мач – Българският футболен съюз (БФС) и европейската футболна централа УЕФА. Въпроси изпратихме и до политическа партия ГЕРБ.

Какво точно каза Борисов

Въпреки че вече е само партиен лидер и не заема пост, който да му дава правомощия да инспектира или контролира строителството на инфраструктурни обекти, в неделя Бойко Борисов се появи на стадиона в Пловдив. Там той беше заедно с изпълнителния директор на фирмата „ПИМК“, която отговаря за строителството на съоръжението, Илиян Филипов, заместник-кмета на Пловдив Пламен Райчев, бившия кмет и депутат от ГЕРБ Иван Тотев и бившия областен управител и бивш депутат от ГЕРБ Дани Каназирева. На събитието присъстваха и журналисти. Всичко беше излъчвано на живо на страницата на Борисов във Фейсбук.

„Това, което е зависело от нас, е направено. Искаме тук да е еталонът, който да служи за пример на другите. Договорено е тук да има финал за Суперкупата на Европа. Пловдив е спортен град и трябва да се развива. Ще има козирка на целия стадион на "Ботев", обещал съм на феновете“, каза Борисов.

Той обеща и да „изпрати свой представител“, който да следи ситуацията заради споровете между общината и феновете на отбора, породени от забавянето на строителството.

Ще има козирка на целия стадион на "Ботев", обещал съм на феновете.
Бойко Борисов

„Направеното от нас“ всъщност е отпускането на 25 млн. лв. държавни пари през 2020 г. за строежа на съоръжението. Тогава по решение на третия кабинет „Борисов“ не беше закупен нов самолет за нуждите на правителството, а вместо това 37 млн. лв. бяха насочени за стадион „Христо Ботев“ и стадион „Локомотив“ в Пловдив. Парите тогава бяха отпуснати след серия от протестни шествия на феновете, част от които бяха насочени и срещу управлението на кмета от ГЕРБ Здравко Димитров.

В края на октомври тази година Общинският съвет в Пловдив одобри тегленето на 24 млн. лв. кредит за строителството на двата стадиона, които да бъдат разпределени поравно за двата строежа.

Тогава част от общинските съветници, които гласуваха против, изтъкнаха като аргумент липсата на прозрачност в харченето на парите. От общината съобщиха, че строежът на стадион „Христо Ботев“ е на обща стойност от 53 млн. лв. и че официални мачове ще могат да се играят през март 2023 г.

Според първоначалния проект стадионът вече трябваше да е открит и на него да се играят мачове. Във вторник депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Николай Нанков каза, че стадионът ще бъде готов през месец септември 2023 г. т.е. месец преди местните избори.

В четвъртък пък изненадващо Здравко Димитров заяви, че общината няма необходимите средства, за да довърши строежа на стадиона.

„Цената за целия стадион е 53 милиона, но ние тези пари ги нямаме. Който и да дойде, този стадион е невъзможен без тези пари“, каза Димитров по време на сесията на Общински съвет, цитиран от Пловдив дерби.

Какво казват УЕФА и БФС

Турнирът, за който Бойко Борисов твърди, че вече има договорено домакинство на стадион „Христо Ботев“, е финалният мач за Суперкупата на УЕФА. Това е срещата, която се организира от УЕФА и се провежда веднъж в годината. В нея един срещу друг се изправят победителите в други два турнира на УЕФА – Шампионска лига и Лига Европа.

За да бъде организиран подобен международен мач, е необходимо участието както на европейската конфедерация УЕФА, така и на българската футболна федерация БФС. Домакинствата се дават и след като съоръжението бъде лицензирано.

Свободна Европа изпрати въпроси и на двете организации и ги попита има ли договорен финал за Суперкупата на Европа или друга европейска купа на стадиона в Пловдив, за коя година е договорено събитието, както и дали има започната процедура за домакинство на подобен мач на „Христо Ботев“.

От централата на УЕФА в Нион отговориха, че „нямат никаква информация или взето решение, за което може да се съобщи по темата“.

От отговора на БФС се разбира, че нито има договорено подобно събитие, нито има започната процедура по кандидатстване.

В отговора от българската футболна федерация се казва, че при наличието на „подходящо съоръжение, което да отговаря на най-високите стандарти, поставени от УЕФА, България ще бъде домакин на голям международен мач“, като за това има оптимизъм заради добрите връзки на президента Борислав Михайлов, който няколко мандата беше член на Изпълнителния комитет на УЕФА.

Формална процедура за кандидатстване не е стартирана, тъй като подобно съоръжение в завършен вид няма.
БФС

„Формална процедура за кандидатстване не е стартирана, тъй като подобно съоръжение в завършен вид няма - стадионът кандидат първо трябва да премине вътрешно лицензиране, след което да получи допълнителна оценка от УЕФА, а едва след това идва моментът на кандидатстване“, отговориха още от футболната централа.

От БФС добавиха, че въпреки това застават зад мнението, което многократно беше изразявано от Михайлов, че при наличие на подходящ стадион е възможно България да приеме мач от подобен калибър.

Свободна Европа изпрати и въпроси до партия ГЕРБ за това откъде Бойко Борисов има информация за това, че европейският финал вече е договорен за стадиона в Пловдив. До момента на публикуването на текста не беше получен отговор.

Домакинството на финала за Суперкупата на Европа по традиция се дава на страни, които имат отбори с по-ниски възможности за изява в европейските клубни турнири. Само в последното десетилетие финалният мач е игран в Прага, Тбилиси, Скопие, Талин, Белфаст, Хелзинки и други. Подобна е политиката и за други от състезанията на УЕФА, като например новия турнир „Лига на конференциите“, в който домакин през лятото на 2022 г. беше Тирана.

На всички тези места обаче има модерни и завършени стадиони.

Строежът на „Колежа“ в последните 10 години

Всичко около строежа на „Христо Ботев“ започна през 2012 г., когато собственик на „Ботев“ Пловдив беше Цветан Василев. Заради финансирането от КТБ клубът беше от най-богатите в българския футбол, а Василев имаше амбицията да построи модерен стадион.

Всичко започна с разрушаването на старите трибуни и показването на проекти. Бившият банкер дори имаше амбиция да закупи терена, на който се намира стадионът, и да го прехвърли към собствеността на клуба. За целта беше започната и процедура за закупуване на 42-та декара общинска собственост, върху който се намира съоръжението.

През 2014 г. обаче КТБ фалира, а самият Василев избяга в Сърбия. Тогава строежът беше замразен, а на „Ботев“ се наложи да играе домакинските си мачове на базата на детско-юношеската школа в квартал „Коматево“. Домакинства в европейските турнири се провеждаха в Бургас.

Идеята за дострояването на стадиона с подкрепата на държавата се роди през 2019 г., когато собственик на отбора беше производителят и търговец на горива с фирмата си „Инса ойл“ Георги Самуилов, който в миналото беше обявен от Цветан Василев за „прокси“ на депутата от ДПС Делян Пеевски, но доказателства в тази посока не бяха представени.

В крайна сметка през февруари 2020 г. бяха отпуснати 25-те млн. държавни пари за строежа. През август общината обяви поръчка на стойност 53,22 млн. лв. с ДДС. Още тогава беше заявено, че средствата ще бъдат намирани „поетапно“.

Поръчката беше спечелена в процедура, по която се яви един кандидат – настоящият строител „ПИМК“. От фирмата на няколко пъти забавяха строежа, като оправдаваха това с недостатъчно средства и промяна в заданието. За да се пестят пари, отпадна изграждането на няколко от допълнителните обекти.

През февруари от „ПИМК“ обявиха пред „Капитал“, че са работили на загуба, както и че очакват съоръжението да бъде открито през ноември 2022 г.. През август от фирмата съобщиха, че стадионът ще е готов до датата, заложена по договор - януари 2023 г.

Във вторник феновете на „Ботев“ излязоха с отворено писмо, в което изразиха несъгласието си козирката на стадиона да бъде от метална конструкция, както е заложено в настоящия план на строителя. Те изразиха недоволството си от този факт и в неделя, по време на разходката на Борисов до „Христо Ботев“.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG