Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как изчезват спънките. Бойко Борисов, SMS-ите му с Божков и два футболни трансфера


Премиерът Бойко Борисов не крие пристрастията си към футболната игра
Премиерът Бойко Борисов не крие пристрастията си към футболната игра

В сряда премиерът Бойко Борисов коментира различни теми от политическия живот. По една от тях се произнесе еднозначно и потвърди, че разпространените снимки от SMS-кореспонденция на футболна тема между него и укриващия се в Дубай Васил Божков са автентични.

Проверка на Свободна Европа показа, че кореспонденцията също така е била успешна. В резултат на нея дълго забавени преговори за прехвърляне на футболисти изведнъж са решени и трансферите са осъществени.

Става дума за двама състезатели на футболния клуб “Левски” Атанас Кабов и Илия Димитров, които са прехвърлени в отбора, в който Борисов играе за състава на ветераните – “Витоша“ Бистрица. Снимките от SMS-ите по този повод бяха разпространени от самия Божков.

Хазартният бос в момента се укрива в Дубай, след като в България му бяха повдигнати общо 18 обвинения, а частната му колекция на антики - иззета. От седмици той публикува в страницата си във Фейсбук снимки и документи, които според него уличават държавното ръководство.

Истина е

Публикуваните от Божков SMS-и показват разговор между него и абонат, записан като "BB", който пише имената на двамата футболисти и въпросителен знак. Отговорът на Божков е: „следващия мач“. Ден по-късно “BB” пише: “имаме ли шанс за Илия Кабов”. Според снимките, това се е случило на 1 и 2 август.

В същия скрийншот, публикуван от Божков, личи и размяна на още 2 съобщения от 10 септември, когато бизнесменът и настоящ обвиняем пише до “BB”: “Мая Манолова идва за подръжка. Отказал съм й”. Няколко часа по-късно получава отговор на латиница: “Blagodaria”.

На 10 юни Борисов обяви, че няма как да е изпращал текстови съобщения на кирилица, тъй като телефонът му не позволява това.

"Ако някой каже, че на кирилица съм му пратил есемес, няма как да се случи от това апаратче. А аз друго нямам", каза тогава той.

Но на пресконференцията на 17 юни Борисов даде различно обяснение и потвърди кореспонденцията:

"Препратено е от мен. Пратиха ми го от Бистрица и аз му го изпратих [на Божков] - дали можем да разчитаме на тях. Този разговор, за тези двама футболисти, съществува", заяви министър-председателят.

12 минути от пресконференцията на Борисов
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:59 0:00

Проверка на Свободна Европа показва, че трансферите, за които двамата говорят, поне до някаква степен са станали факт точно заради публикуваната кореспонденция.

"След това обаче..."

На 06 август 2019 г., пет дни след молбата на Борисов до Божков за съдействие, “Витоша” обявява привличането на двамата споменати футболисти под наем до края на сезона. Преди това обаче желаното прехвърляне не се е случвало дълго време.

Костадин Ангелов, който е главен мениджър на клуба от Бистрица, заяви пред Свободна Европа, че преговорите между клуба му и “Левски” за трансфера на двамата футболисти са започнали доста преди да бъдат реално осъществени, както и че не е наясно с това кой от клуба може да е пращал SMS-и на премиера.

“Аз лично се свързах с Кабов, след като той беше прибран от “Левски” тогава неговото желание беше той да бъде при нас. Имах лична среща с Ивайло Петков като спортен директор, после се срещнах и с Павел Колев (изпълнителният директор на “Левски” бел. ред.), относно двамата играчи. Другото не е в моя обсег на знания, какво се е случило. Аз лично не съм имал никакъв контакт с премиера и нямам кореспонденция с него”, каза Ангелов.

Главният мениджър на "Витоша" Бистрица заяви също, че не е запознат със случаи, в които премиерът е оказвал съдействие на клуба за осъществяването на трансфери или по някакъв друг начин.

За забавяне при преговорите и изненадващ обрат намекна и единият от двамата футболисти Атанас Кабов.

“Когато излязоха тези снимки, аз за пръв път разбрах за подобна комуникация. Държах връзка с Коце Ангелов. Изобщо не знаех за разговор на такова ниво. Мислех дори, че тези чатове са лъжи. Наистина имаше доста усложнения, защото сякаш нещата клоняха към това да не се осъществи трансферът. Не съм запознат в детайли, но известно време не можеха да се разберат двата клуба. След това обаче казаха, че няма никакви спънки и - ако ние имаме желанието, - да отидем”, каза Кабов пред Свободна Европа.

"Левски", Борисов и други SMS-и с Божков

Бойко Борисов, Васил Божков и “Левски” имат и няколко други пресечни точки в последните месеци.

Първо през януари с гласовете на водената от Борисов партия ГЕРБ, както и техния коалиционен партньор във властта “Обединени патриоти”, бяха приети промени в закона за хазарта, с които бяха забранени частните лотарийни игри. Най-сериозно засегнати от това нещо се оказаха бизнесите на Божков и по-конкретно фирмите “Национална лотария” и “Лотария България”, първата от която беше основен спонсор на “Левски”.

Още при внасянето на проектозакона хазартният бос се срещна с фенове на клуба и обвърза съдбата на бизнеса си с тази на отбора и ги призова “да преценяват и да мислят” как ще действат в ситуацията.

По-късно, малко преди Божков да напусне България и срещу него да бъдат повдигнати редица обвинения, феновете на “Левски” се срещнаха с премиера, който пък им предложи те да станат собственици на клуба.

По стечение на обстоятелствата в началото на май самият Борисов можеше да се окаже мажоритарен собственик на футболния клуб, след като акциите на дружеството бяха джиросани на негово име от формалния собственик Георги Попов. Тогава обаче министър-председателят отказа да приеме ценните книжа и собствеността на отбора.

В крайна сметка през юни акциите бяха джиросани на легендата на клуба Наско Сираков, който пое собствеността и управлението на “Левски”.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG