Връзки за достъпност

Извънредни новини

"От тази сутрин". Наско Сираков вече е собственик на футболен клуб „Левски“


Наско Сираков е получил 86,6% от акциите на "Левски" от досегашните собственици, които се укриват в Дубай
Наско Сираков е получил 86,6% от акциите на "Левски" от досегашните собственици, които се укриват в Дубай

Наско Сираков е новият собственик на мажоритарния пакет от акциите на футболния „Левски“. Той обяви, че е получил ценните книжа джиросани на свое име от досегашния им собственик Георги Попов.

С прехвърлянето на собствеността от страна на Попов и реалният собственик и негов бизнес партньор Васил Божков, се очаква в клуба да започне оздравителен процес, който да бъде придружен с намаляване на бюджета.

„Скъпи левскари, от тази сутрин, 2 юни – Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, съм собственик на 86,6% от акциите на „ПФК Левски“ АД", пише в обръщение на Сираков, публикувано на Фейсбук страницата на клуба.

Сираков, който е голмайстор номер 1 в историята на клуба и е считан за най-успешният му ръководител след 1989 г., беше подкрепен от голяма част от организациите на феновете.

"Искам да изкажа своята благодарност на г-н Георги Попов и г-н Васил Божков за направеното в любимия ни клуб досега и за това, че изпълниха поетия ангажимент да не пречат на клуба. Тъй като се нуждая от време за да се запозная детайлно със ситуацията в „Левски“, моля всички да проявят търпение до следващата сряда, 10 юни когато ще се състои първата ми пресконференция", казва още Сираков.

„Левски“ изпадна в тежка ситуация, след промените в Закона за хазарта от февруари, с които управляващите забраниха частните лотарийни игри и на практика клубът остана без основен спонсор. Законовата поправка отстрани от пазара „Национална лотария“ на Божков, която по негови думи досега е инвестирала в „Левски“ около 25 млн. лв.

По-късно клубът бе лишен и от приходите, свързани с други бизнеси на Божков, чиито сметки бяха запорирани от държавните институции.

Оттогава футболният клуб се издържа изцяло от постъпления от билети и маркетинг, както и от дарения, които масово се правят от неговите привърженици. След като футболното първенство бе преустановено заради пандемията от коронавирус, даренията останаха единствената форма на приходи в „Левски“.

Управителният съвет прие и дарение от 500 хил. лева от бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

В началото на май Божков и Попов се опитаха да прехвърлят акциите на клуба на премиера Бойко Борисов, на чието име бяха джиросани ценните книжа. Журналистът Сашо Диков се опита да ги предаде на министър-председателят в Министерския съвет, но в крайна сметка Борисов отказа да ги приеме, след което обяви, че цялата ситуация е „подигравка“ с футболния клуб.

По-късно в профила си във „Фейсбук“ Божков организира анкета затова кой да бъде новият собственик на „Левски“, а на 22 май обяви, че акциите ще бъдат джиросани на Сираков.

В събота хазартният бос обяви, че ценните книжа са били прехвърлени на „новия собственик“ и са изпратени в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG