Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ наложиха санкции на ирански производител на дронове


Иранските дронове Shahed-136.
Иранските дронове Shahed-136.

В петък Съединените щати наложиха санкции на борда на директорите на иранския производител на дронове Paravar Pars, съобщи американското финансово министерство. Ирански дронове са били използвани от Русия за атака на критична инфраструктура на Украйна, добави ведомството.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите санкционира осем висши ръководители на Paravar Pars, се уточнява в съобщението.

Производителят на дронове беше санкциониран преди това от САЩ и Европейския съюз (ЕС) за производството на дронове за аерокосмическите сили на Ислямския революционен гвардейски корпус IRGC.

"Те продължават да произвеждат безпилотни летателни апарати за Революционната гвардия и военните на Иран. Иран доставя дронове и за бойните операции на Русия за нападение на критична инфраструктура в Украйна“, каза Брайън Нелсън, висш служител по санкциите на Министерството на финансите на САЩ.

През октомври миналата година ЕС и Великобритания наложиха санкции на няколко ирански бизнесмени, както и на една оръжейна компания. Според тяхната информация те са доставили ирански дронове на Русия, които тя използва във въздушни атаки срещу украински цивилни цели.

Във вторник САЩ наложиха нови търговски ограничения на седем ирански предприятия за производство на дронове, които Русия е използвала за атака срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG