Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Битки за всяка къща, за всяко стълбище". Убитите руски войници са над 130 хиляди, каза Киев


Украински военен на фронтовата линия в Донецка област
Украински военен на фронтовата линия в Донецка област

Тежки боеве се водят в неделя в украинския град Бахмут в източната част на Донецкка област. Това казаха и украинските военни, и ръководителят на руската наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин.

Освен това Генералният щаб на украинската армия твърди, че 700 руски военни са загинали само в събота, а от началото на войната - 130 хиляди.

"В северните квартали на [Бахмут] се водят ожесточени битки за всяка улица, всяка къща, всяко стълбище", написа Пригожин в Telegram.

"Украинските въоръжени сили не отстъпват", добави той.

Бахмут е практически разрушен от руските артилерийски бомбардировки. От половин година руските сили се опитват да завземат контрола над стратегическия град. Той се намира в източната Донецка област, част от която беше незаконно анексирана.

"Никой няма да предаде Бахмут. Ще се бием толкова дълго, колкото можем. Смятаме Бахмут за нашата крепост", каза на 3 февруари украинският президент Володимир Зеленски.

Според военни анализатори докато превземането на Бахмут би имало символично значение за Русия, това не би било важно от стратегическа гледна точка и не би довело до съществено изместване на войната.

Британското министерство на отбраната каза, че "през последната седмица Русия има още малко напредък в опита си да обкръжи" Бахмут.

В следствие на това вероятно сега и двата главни пътя към града са под пряк огън от руските военни, написа министерството в Туитър.

В съседната област Луганск под контрола на украинските сили остана село Билогоривка, каза областният управител, отхвърляйки твърденията на руски служители, че селото е превзето от руската армия.

"Нашите войски остават на позициите си, никой не е превзел Билогоривка, никой не е влизал там, там няма враг", каза Сергий Гайдай пред украинската национална телевизия.

Той добави, че ситуацията е "напрегната", тъй като "броят на руските атаки се е увеличил", но добави, че "всички [руски атаки] са били отблъснати" от украинските войски.

Трима цивилни са ранени в неделя от две руски ракети в град Харков, административната столица на Харковския район в североизточната част на Украйна, казаха местните власти. Губернаторът на Харков Олег Синегубов каза, че ракетите са ударили жилищна сграда в центъра на града.

Тези твърдения засега не могат да бъдат независимо проверени.

Украйна: над 130 000 загинали руски военни

Украинската армия каза, че 131 290 руски военни са били убити в Украйна, откакто Русия нахлу в страната на 24 февруари миналата година. В редовната си актуализация от 5 февруари украинският Генерален щаб твърди, че 700 руски войници са били убити само в събота, съобщи украинската служба на Радио Свобода.

Редовната актуализация - която често е по-висока от западните оценки - също така казва, че Русия е загубила 3 220 танка, 6 405 бронирани превозни машини и 2 226 артилерийски системи от началото на войната.

Цитирайки Съединените щати и други западни служби, New York Times съобщи по-рано този месец, че броят на убитите и ранените руски войници в Украйна наближава 200 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG