Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина бившият президент на Пакистан Первез Мушараф


Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф (архивна снимка)
Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф (архивна снимка)

Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф почина на 79 години след продължително боледуване в частна клиника в Дубай. Той беше президент на Пакистан от 2001 г. до 2008 г.

Мушараф е роден в Делхи в семейството на дипломат. През 1961-1964 г. учи в Пакистанската военна академия, след 1971 г. - в Командно-щабния колеж в Куета, в Националния колеж по отбрана в Равалпинди, а също и в Кралския колеж по отбранителни изследвания във Великобритания.

Мушараф, бивш генерал с четири звезди, е назначен начело на сухопътните сили на Пакистан от Наваз Шариф през 1998 г., който по онова време е премиер на страната.

През 1999 г. Мушараф прави безкръвен военен преврат, в който сваля от власт Шариф и първоначално става министър-председател.

През 2001 г. се провъзгласява за президент, оставайки и на постовете министър-председател и началник-щаб на сухопътните сили.

През 2007 г. Мушараф влиза в конфликт със собственото си обкръжение и с Върховния съд, който е против участието му в следващите президентски избори.

На 6 октомври 2007 г. Мушараф все пак е преизбран за нов мандат. Върховният съд започва да бави одобряването на резултатите от вота. В резултат на това Пакистан влиза в политическа криза.

Мушараф обяви извънредно положение, суспендира (отменя) конституцията и редица граждански свободи и по-късно положи клетва като президент.

Проведените през февруари 2008 г. парламентарни избори донесоха победа на опозицията. За да избегне импийчмънт, Мушараф подаде оставка на 18 август 2008 г. и замина да живее в Лондон.

През 2013 г. Мушараф се завръща в Пакистан, за да участва в парламентарните избори, но няколко дни по-късно бяха образувани няколко наказателни дела срещу него, включително по обвинения в убийството на бившия премиер Беназир Бхуто и в държавна измяна.

Мушараф беше арестуван и поставен под домашен арест.

През март 2016 г. той получи разрешение да пътува в чужбина за лечение, но обеща да се върне в Пакистан, за да бъде изправен пред съда.

На 17 декември 2019 г. Мушараф беше осъден на смърт от специалния съд на Пакистан. Той беше признат за виновен в държавна измяна за въвеждането на извънредното положение през 2007 г. и суспендирането на конституцията. Той е и първият военен лидер, който застава пред съда за суспендиране на конституцията.

През последните години Мушараф живееше в изгнание в Обединените арабски емирства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG