Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лошото време" и вътрешни разногласия провалиха пленума на БСП


Лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Заседанието на Националния съвет на БСП се отлага за 10 февруари, съобщи пресцентърът на партията. Това е ден преди националния конгрес на левицата (на 11 и 12 февруари), на който ще се търсят причините за по-ниския изборен резултат на последните предсрочни избори през октомври миналата година.

Като една от причините за проваленото в неделя заседание се посочва, че някои от присъстващите членове на Националния съвет са отказали да се регистрират "с цел да провалят участието на БСП в предстоящите избори".

Опозиционери в БСП пък казаха, че са отстранени над 60 делегати от състава на предстоящия конгрес.

Сред другите посочени от пресцентъра причини за отлагането на пленума е "лошото време", попречило на отдалечени делегации да пристигнат навреме, както и отсъствието на част от членовете на Националния съвет. Съобщава се, че те са "ангажирани по места с преговори за състава на районните избирателни комисии" за предстоящите на 2 април нови предсрочни парламентарни избори.

В неделя се очакваше пленумът на социалистите да одобри коалиционната формула за участие в изборите. На влизане в централата на БСП в неделя бившият депутат Филип Попов каза, цитиран от БТА, че няма да има промяна в коалицията, с която традиционно БСП се явява на избори.

Сбирката в неделя трябваше да определи и графика, по който местните структури ще номинират кандидатите за депутати и областните съвети за подреждане на листите.

Трябваше да бъде направен и отчет за свършеното от депутатите на левицата в 48-ото Народно събрание.

Над 60 делегати са отстранени от състава на конгреса на БСП, който ще се проведе следващата седмица. Това казаха преди пленума опозиционерите на лидера на левицата Корнелия Нинова - Кирил Добрев и Костадин Паскалев, цитирани от БТА. Пред БНР Филип Попов ги опроверга.

По думите на Кирил Добрев на конгреса може да се направи всичко. "Той може да закрие БСП, има такива функции. Може и да отнеме и правомощията на Корнелия Нинова да бъде председател. От него може да се очаква всичко", каза Добрев.

Костадин Паскалев каза, че се надява на пленума да бъде уточнен делегатският състав на конгреса на БСП, защото "бяха направени поредица от безобразия". По думите му противоуставно са отстранени делегати. Паскалев предположи, че това е направено, защото те са отправяли критика към ръководството на левицата.

"Няма токова нещо категорично. Какво значи отстранени делегати? Делегатите са си същите, но те постоянно другарите спекулират и хвърлят в публичното пространство такива партенки, да ги наречем", каза по-късно Филип Попов пред БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG