Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Заслужаваше си". Себастиан Алер, който се върна на терена и даде надежда на борещите се с рака


Себастиан Алер празнува гола си, отбелязан на Световния ден за борба с рака, две седмици след като се е завърнал от продължително лечение на рак на тестисите.
Себастиан Алер празнува гола си, отбелязан на Световния ден за борба с рака, две седмици след като се е завърнал от продължително лечение на рак на тестисите.

Преди половин година той беше диагностициран с рак на тестисите. След четири курса химиотерапия и две операции се завърна към футбола. При втората си поява на терена след болестта отбеляза символен гол - точно на Световния ден за борба с рака. Себастиан Алер е Човек на деня на Свободна Европа.

Лятото на 2022 г. е обещаващо за котдивоарския нападател Себастиан Алер. Той току що e приключил най-силния сезон в кариерата си, отбелязвайки 32 гола за холандския шампион Аякс и е преминал в германския гранд Борусия Дортмунд, за да замени продадената на Манчестър Сити норвежка суперзвезда на клуба - Ерлинг Холанд.

Точно, когато очакванията му за бъдещето са най-големи, Алер обаче научава кошмарна новина. Футболистът е диагностициран с рак на тестисите и се налага веднага да започне тежко лечение.

През следващата половин година Алер се подлага на четири курса химиотерапия и две операции. Лечението се оказва успешно и той се завръща към пълноценните тренировки. През януари нападателят най-накрая отново е терена - появява се в драматичната победа на Борусия с 4:3 над Аугсбург.

Това е емоционален момент за Себастиан. След края на срещата на терена с него излизат синът му Идън и дъщеря му Киара. Две седмици по-късно следва още по-важна стъпка. Алер отбелязва третия гол при разгрома на Борусия над Фрайбург с 5:1.

Заглавията не закъсняват: възстановилият се от рак нападател е отбелязал своя първи гол след болестта навръх Световния ден за борба с рака - 4 февруари.

"Да вкарам гол днес е страхотно послание към всички, които се борят днес [с рака] или ще се борят по-късно", коментира Алер след срещата пред официалния сайт на германската Бундеслига. "Това дава надежда, смелост. Това е, разбирате ли? Дните след това винаги ще бъдат по-добри."

Футболистът не пропусна да благодари на треньорите и съотборниците си за подкрепата им по време на лечението.

"Благодаря на персонала и на всички, които ми помогнаха да се представя, защото не е лесно – тялото ми се промени. Има няколко неща, които не са същите, така че трябва да се адаптирам всеки ден към нова болка, всичко е ново", добави 28-годишният котдивоарец.

И демонстрира оптимизма си: "Мога всичко, но имам нужда от време. Това е, за което тренирам. Това е трудна работа, но не е нищо в сравнение с последните няколко месеца. Заслужаваше си да вкарам този гол. Щастлив съм!"

Себастиан Алер заедно със сина си Идън и дъщеря си Киара след мача на Борусия срещу Аугсбург, в който той за пръв път се завърна в игра след възстановяването си от болестта, 22 януари 2023 г.
Себастиан Алер заедно със сина си Идън и дъщеря си Киара след мача на Борусия срещу Аугсбург, в който той за пръв път се завърна в игра след възстановяването си от болестта, 22 януари 2023 г.

Формата, която Алер беше постигнал преди да разбере, че е болен от рак, наистина е показателна за футболните му способности.

Преди трансфера си в Борусия той става голмайстор на холандското първенство с Аякс с 21 гола в 31 мача. Освен това, Алер става и третият най-резултатен нападател в Шампионската лига с 11 попадения, след лидерите на Реал Мадрид и Байерн Мюнхен - Карим Бензема (15) и Роберт Левандовски (13).

Между 2017 и 2019 г. Алер отбелязва 33 гола с Айнтрахт Франкфурт, след което игра две сезона в английския Уест Хем, за който вкарва общо 14 попадения. Кариерата му започва във френския Оксер, след което преминава под наем в холандския Утрехт през 2015 г.

Себастиан Алер е роден във Франция, баща му е французин, а майка му - от Кот д'Ивоар. На младежко ниво той играе във френските национални селекции, но през 2020 г. решава да приеме котдивоарската покана. Първият си международен гол в мъжкия футбол Алер вкарва за победата над Мадагаскар с 2:1 в мач от Купата на африканските нации през 2021 г.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG