Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямам търпение да започна". Кристиан Ериксен и завръщането му в големия футбол 


Кристиан Ериксен с тренировъчен екип на Дания
Кристиан Ериксен с тренировъчен екип на Дания

Преди седем месеца и половина той се строполи на терена в Копенхаген по време на откриващия мач от група “Б” на Европейското първенство по футбол между Дания и Финландия и накара целия стадион да замлъкне ужасен.

Милиони телевизионни зрители по света изтръпнаха при вида на шокираните му съотборници, които го обградиха, за да го скрият от камерите и публиката, докато медицинският екип му прави сърдечен масаж. В този момент никой не знаеше дали звездата на датския национален отбор по футбол и италианския гранд Интер Кристиан Ериксен ще оживее.

За щастие малко по-късно Ериксен успокои феновете на футбола от болницата, че състоянието му е стабилизирано. Стана ясно, че той е претърпял сърдечен арест и ще трябва да му бъде имплантиран кардиовертер дефибрилатор, за да продължи да живее нормално. Това обаче постави на карта кариерата му на професионален футболист.

Интер прекрати договора си с датчанина, тъй като правилата в Серия А не позволяват в нея да играят футболисти с такъв имплант. Затова 29-годишният Кристиан беше принуден да продължи да преследва сам мечтата си - завръщане на най-високото ниво в професионалния футбол. Там където той играеше повече от десетилетие преди драмата в Копенхаген.

Съотборниците на Ериксен го обграждат, докато медицинският екип му прави сърдечен масаж, 12 юни 2021 г.
Съотборниците на Ериксен го обграждат, докато медицинският екип му прави сърдечен масаж, 12 юни 2021 г.

И той го направи - в последния ден от зимния трансферен прозорец в Англия лондонският клуб Брентфорд обяви, че е подписал договор с Ериксен до края на настоящия сезон с опция за продължаването му с още една година.

Привличането му там беше повече от символично - Кристиан прекара шест години и половина в английската столица, докато защитаваше цветовете на Тотнъм, преди да премине в Интер през 2020 г. Наред с това, в Брентфорд Ериксен се събра със съотборниците си от датския национален отбор Кристиан Норгор и Матиас Йенсен, както и с бившия си треньор в националния отбор на Дания до 17 години - Томас Франк.

За да стане възможно това, Кристиан самостоятелно поддържаше форма заедно с отбора на Аякс, с който спечели три титли на Нидерландия между 2011 и 2013 г. Присъединявайки се към Брентфорд, датчанинът ще стане първият играч, който се състезава в английската Висша лига с подобен пейсмейкър.

“Измина време, откакто го водих за последно, и оттогава се случиха много неща. Кристиан беше на 16 по онова време и се превърна в един от най-добрите полузащитници, играли някога във Висшата лига. Той спечели и трофеи в Европа и се превърна в звездата на датския национален отбор. Възползвахме се от невероятна възможност да привлечем играч от световна класа в Брентфорд“, коментира по повод привличането му треньорът Томас Франк пред клубния сайт.

“Нямам търпение да започна и се надявам да ви видя много скоро”, обърна се самият Ериксен към феновете на “пчеличките” в кратко видео, публикувано в профила на клуба в Туитър.

Датският полузащитник дебютира за националния си отбор през март 2010 г., превръщайки се в най-младия играч на проведеното по-късно същата година Световно първенство в Южна Африка. През следващата година беше обявен за най-добрия футболист в Дания, талант на годината в Нидерландия и носител на наградата “Марко ван Бастен” в Аякс.

Спечели с отбора от Амстердам три поредни титли в нидерландската Ередивизия, преди да премине в Тотнъм през 2013 г. Още през следващия сезон беше обявен за играч на годината на лондонския клуб, а през 2015 г. за трети път стана най-добрият футболист в родината си.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG