Връзки за достъпност

Извънредни новини

Засилен натиск. Русия подготвя нещо "символично" през февруари, смята Зеленски


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

През февруари Русия планира да направи нещо "символично" по повод годишнината от началото на инвазията си в Украйна. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение в неделя.

Войната започна на 24-и февруари миналата година, като Русия нахлу едновременно в различни части на Украйна. По-късно след провал на офанзивата Кремъл съсредоточи усилията си в източната част на страната.

„Окупаторите искат да се опитат да компенсират пораженията си през миналата година. Виждаме този засилен натиск по различни фронтови линии, както и в информационната област“, каза Зеленски.

По негови думи ситуацията в Донецка област е много трудна. „Но колкото и да е трудно и какъвто и да е натискът, трябва да издържим. Ние трябва да използваме и използваме всеки ден и всяка седмица, за да укрепим отбраната си на фронта, да укрепим международната си позиция, да увеличим натиска върху Русия и да дадем на нашите хора нови възможности да преминат през това трудно време“, каза той.

По-рано министърът на отбраната Олексий Резников също каза, че неговото министерство не изключва възможността за повторно настъпление от страна на Руската федерация през февруари, което да е по символични причини.

Според Резников Москва няма подготвени достатъчно ресурси за това от военна гледна точка за разлика от Силите за отбрана на Украйна.

Резников добави, че ситуацията в източната част на страната ще остане тежка, но под контрол, и че Силите за отбрана остават концентрирани в тази посока. Той съобщи още, че Украйна продължава да трупа резерви.

В понеделник сутринта стана ясно, че Резников ще бъде отстранен от поста, като на негово място ще застане генерал Кирило Буданов, който ръководи военното разузнаване на страната.

Според заместник-министъра на отбраната Aнна Маляр руските войски с всички сили са се опитали да пробият отбраната на Бахмут и да засилят настъплението в посока Лиман. Според нея, ако се обобщят всички официални доклади от фронта през изминалата седмица, става ясно, че руските войски не са успели да напреднат към двата града.

Бахмут продължава да е мястото на най-тежките сражения на фронта. на фронта. В боевете на страната на Русия участват наемници от групата на Евгений Пригожин "Вагнер". Биткатаза града започна през юли 2022 г. Военни анализатори отбелязват, че превземането на Бахмут има по-скоро символично значение за Русия, но не е важно от стратегическа гледна точка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG