Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как руски богаташ, поръчал петорно убийство, излезе от затвора с медал за храброст


Александър Тютин притежава имоти за милиони
Александър Тютин притежава имоти за милиони

Може ли да правиш няколко бизнеса наведнъж на гърба на войната? Въпросът се отнася за Евгений Пригожин. Той беше събрал армия от затворници, които прати на фронта. Беше им обещал помилване, ако оцелеят. Един от тях сега е свободен. Ето и въпроса: ами ако си е платил, за да не воюва истински?

Бизнесмен от Санкт Петербург е осъден на 23 години затвор като поръчител на убийството на цяло семейство. Но ето че се оказва късметлия още на петата година, която излежава - в затвора пристига собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин и взима осъдения в армията си, а накрая му осигурява медал за храброст и помилване с указ на президента Владимир Путин.

Тази история породи подозрения, че бизнесменът и други като него може да са откупили свободата си - да са платили на Пригожин, за да останат в тила за цялото време на срочния си договор. Военни експерти вече допускат, че шефът на "Вагнер" може да е организирал схема, от която да печели много.

Самият Пригожин съобщи в началото на януари, че президентът Путин вече е помилвал първата група осъдени, завърнали се от войната. Дори се снима с няколко от тях.

През септември стана ясно, че Евгений Пригожин обикаля затворите и без да има никаква формална власт в Русия, извежда оттам осъдени мъже, които да се бият срещу Украйна. Тези "бойци" водеха руското настъпление срещу град Бахмут. Амбицията на Пригожин беше да покаже, че частната му армия се бие по-успешно от държавната.

По различни оценки в тези боеве са били убити хиляди затворници.

Бизнесменът от Санкт Петербург

На видеоклип от 2018 г. се вижда как крупният търговец на недвижими имоти Александър Тютин от Санкт Петербург, който малко преди това е арестуван, е ударен по главата и омазан с кал.

Тютин е задържан, след като поръчва убийството на 41-годишната племенница на първата си съпруга, самоубила се през 2107 г. Причината е, че Нина Тютина, която отдавна е в лоши отношения с него, оставя на сестра си цялото имущество, което на нейно име - БМВ Х6 и десетина скъпи имота в Санкт Петербург и областта.

Тютин започва да притиска наследницата за част от имуществото с аргумента, че то е спечелено с негови пари. Тя се съгласява, но иска обезщетение. Договарят се за 14 милиона рубли. Бизнесменът веднага дава 6 от тях и предлага останалите да даде разсрочено. Според руските следователи той не е имал намерение да плати остатъка.

По съвет на дъщеря си Елена, която е брокер, наследницата иска с Тютин да сключат нотариално заверен договор за заем като гаранция за плащане. Той е принуден да се съгласи. Всяко забавяне с месец води до неустойка от 250 000 рубли. След като той не плаща известно време, наследницата се обръща към съда. Тогава Александър Тютин замисля убийството на дъщерята, за да я притисне. Само че не успява да намери професионален убиец и наетият го издава.

Появява се полицай под прикритие, който се представя за убиец и инсценира отвличането на племенницата и убийството й. „Трупът“ е докаран на задната седалка, за да го види Тютин. Елена лежи там с найлонова торба върху главата. Тогава той предава на агента 585 000 рубли - останалата част от обещаните 600 000, другите е платил в аванс. Но след това е проснат на земята и са му сложени белезници.

Пет жертви, едната неродена

Никой не подозира какво ще последва. След ареста на Тютин разследващите разплитат останало неразкрито 13 години зловещо престъпление. Оказва се, че Тютин, вече известен като Черния брокер, е поръчвал убийства и преди.

През 2005 г. той е платил да бъде елиминиран бившият му бизнеспартньор Дмитрий Зейналов, бременната му съпруга, 11-годишният му син и 15-годишната му дъщеря. Убиецът ги чака в семейната им къща в Санкт Петербург, където влиза, докато тях ги няма. Мъжът и жената са застреляни с автомат "Калашников" - в очите - такава е поръчката на Тютин, който действа за отмъщение. Децата са посечени с брадва. Твърди се, че за поръчката са платени 10 000 долара.

Жертвата и поръчителят се познават от края на 90-те години на миналия век и през 2001 г. създават съвместна строителна фирма "Троицки дом-2". Зейналов е управител, а Тютин, като шеф на филиала на Федералния център за лицензиране към Държавния комитет по строителство на Русия, участва в "осигуряването" на държавни поръчки.

През 2002 г. обаче двамата се скарват и разделят бизнеса си. В резултат на това Зейналов получава фирмата и съдейства за уволнението на Тютин.

Тогава той решава да си отмъсти така, че дори родителите на бившия му партньор да страдат. Дълго време търси човек, който да се съгласи да убие деца. Накрая успява да наеме бившия служител на фирмата си Александър Зотов, който е лежал в затвора за кражба. Зотов се е бил в Чечения и умее да борави с оръжие.

Около шест месеца след убийството на семейство Зейналови Зотов убива друг човек в пиянска свада. След като попада в затвора, се свързва с Тютин и му напомня за кървавата им връзка, като настоява периодично да внася пари в банкова сметка, за да улесни живота му. Бизнесменът прави това до предсрочното освобождаване на Зотов през 2011 г.

След разкриването на петорното убийство съдебните заседатели осъждат Зотов на 19 г. затвор, а Тютин на 23 години. Което означава, че би трябвало да излезе на свобода през 2040 г.

Спасен от "Вагнер"

Но благодарение на войната в Украйна и на Евгений Пригожин Тютин е освободен от затвора в Карелия през лятото на 2022 г., тоест 18 години по-рано.

По информация на вестник "Фонтанка" той е изпратен първо в руския град Ростов, а след това в Украйна като боец на "Вагнер". Твърди се, че е служил там по шестмесечен договор, какъвто всички наемници сключват, без право да го прекратят. Въпреки това, още преди изтичането му, Тютин се завръща благополучно в Санкт Петербург. След което дори заминава в чужбина при новата си съпруга.

С какво се е занимавал Тютин в Украйна не е ясно. Самият Пригожин, който често разпространява невярна информация, казва в Telegram:

"На 6 ноември 2022 г. офицерът Тютин А. Н. изпълни задачата да щурмува крепост на Въоръжените сили на Украйна. По време на битката пръв открива маскирана вражеска позиция, проявявайки смелост и използвайки тактическа маневра, унищожава вражеския наблюдателен пост и картечница с целенасочени изстрели от гранатомет GM-94".

От същия "доклад" следва, че Тютин сам е прикрил атаката на щурмовата група и лично е унищожил седем украински войници. След това затворникът е награден с медал за храброст.

Александър Тютин е на 66 години. През април 2022 г., т.е. няколко месеца преди затворникът да замине за Ростов, съдът разглежда жалба срещу присъдата му, която е публична. В нея той се оплаква, че наказанието му е несправедливо, тъй като "с оглед на възрастта и здравословното му състояние има основания присъдата му да се счита за доживотна". В същото време, докато се притеснява за здравето си, 66-годишният бизнесмен доброволно отива в месомелачката на фронта, според шефа му убива седем украински войници и се връща невредим.

Хора на високи позиции в престъпната йерархия, отиват на фронта, а след това ги погребват в затворени ковчези

"И преди е имало доста странни истории. Не мога да потвърдя или отрека версиите си, но хора на високи позиции в престъпната йерархия отиват на фронта, а след това ги погребват в затворени ковчези. Може и да е така, но изглежда меко казано много странно", казва адвокат Леонид Абгаджава, който подозира, че смъртта им е била инсценирана, още преди да започне помилването на затворниците.

Вече има и нови съмнения, които повдигат въпроса дали Тютин изобщо се е бил на фронта и дали просто не е дал много пари, с които да се откупи.

Руското издание 47news нарича Тютин милионер. По време на ареста той има бизнес - агенцията за недвижими имоти "Троицки мост". Притежава и лични апартаменти в Санкт Петербург.

Не е само Тютин

Пригожин може да създаде схема за печелене на пари чрез набиране на руски затворници за войната в Украйна, казва военният анализатор Иван Матвеев. В профила си в Twitter той допуска, че осъдените с добри доходи могат да плащат, за да бъдат уж изпратени на война. Според него такива хора не се бият, а седят в тила до изтичане на договора, след което са освободени безопасно.

„Почти съм сигурен, че места във "Вагнер“ се продават на онези затворници, които могат да си платят. Те не се изпращат на фронтовата линия, седят в окопа шест месеца и спокойно излизат на свобода“, добави Матвеев.

По-бедните не могат да си позволят този лукс. Медиите вече установиха няколко души, извършили тежки престъпления, които са помилвани благодарение на реална служба във "Вагнер". Например 34-годишният Анатолий Салмин, който се ръкува с Пригожин пред камерата, е обвинен в редица престъпления, включително убийство. Когато е нает, той лежи в затвора за кражба.

На една от снимките на освободените затворници журналистите разпознават Дмитрий Каравайчик, осъден на 17 години "за създаване на престъпна група за производство и продажба на амфетамини.

Сред освободените e и Дмитрий Карягин, който през януари 2014 г. убива 87-годишната си баба - ветеранка от Великата отечествена война, след като продава апартамента й за 820 000 рубли. На близките си казва, че се е преместила в Украйна. Карягин е осъден на 14,5 години колония със строг режим.

Някои от затворниците са ранени. Например Станислав Богданов, 35-годишен, от Новгород. Той се връща от войната без крак. Но пък е помилван, вместо да доизлежи оставащите 10 години от 23-годишната си присъда за убийство с особена жестокост.

На война този убиец струва колкото три-четири момчета, които още имат мляко по устата

Всички те са доста млади, физически силни мъже. На този фон вербуването на 66-годишния Тютин изглежда още по-странно. Пригожин, който твърди, че само по случайност бизнесменът е оцелял във войната, дори успокоява руснаците с думите:

"На война този убиец струва колкото три-четири момчета, които още имат мляко по устата. Поставете на везните какво искате повече - да воюва убиец или близките ви, които, за разлика от него, ще получите в цинкови ковчези".

Остава въпросът дали хората, които вече са пострадали, могат по някакъв начин да се защитят от тези, които излизат на свобода, питат правозащитници.

Самият Александър Тютин, който не е излежал и няма да излежи присъдата си за опит за убийство, на 17 януари е отлетял за турския курортен град Анталия, за където малко преди това е отпътувала съпругата му. Не е известно дали планира да се върне в Русия. Жена му Виктория не отговаря на въпросите на телевизия Current Time. Но е активна в редица Telegram канали за недвижими имоти в Турция. Един от тях се нарича "Живот от нулата".

Ангарският маник също иска в Украйна

Междувременно най-ужасяващият сериен убиец, изнасилвач и некрофил в Русия - Михаил Попков, известен като Ангарския маниак, също каза в интервю, че иска да го пуснат от затвора, за да воюва в Украйна. Той излежава две доживотни присъди за убийствата на поне 80 жени и момичета, извършени между 1992 и 2010 г. в гористи местности около Ангарск - град в източен Сибир. Жертвите са между 16 и 40-годишни.

Пред "Вестите на Иркутск" 58-годишният Попков, наричан още Върколака, каза, че не знае дали ще му бъде предложена такава възможност, но че е готов да се сражава. Масовият убиец обаче уточни, че има претенции - ако го вземат на фронта, да е напролет, защото студовете му се отразяват зле.

До 1998 г. Ангарския маниак работи като милиционер и извършва повечето убийства в униформа (убива включително и свой колега). По-късно напуска милицията и става охранител. Спира убийствата си, защото става импотентен заради нелекувано венерическо заболяване. След като през 2012 г. е разкрит и задържан, благодарение на ДНК тест, казва, че е „искал да прочисти улиците от проститутки“.

По брой на доказаните убийства той надминава известния Андрей Чикатило, който си признава за 56 изнасилвания и убийства на деца от 1978 до 1990 г., а в съда са доказани 43.

XS
SM
MD
LG