Връзки за достъпност

Извънредни новини

Убийци и крадци. Русия помилва престъпници, след като воюваха за "Вагнер" в Украйна


Евгений Пригожин на погребението на един от наемниците във "Вагнер" - затворника Дмитрий Меншиков, загинал във войната в Украйна. Белоостровское гробище край Санкт Петербург, 24 декември 2022 г.
Евгений Пригожин на погребението на един от наемниците във "Вагнер" - затворника Дмитрий Меншиков, загинал във войната в Украйна. Белоостровское гробище край Санкт Петербург, 24 декември 2022 г.

Основателят и спонсор на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин съобщи, че първата група затворници, вербувани от фирмата му да се бият във войната в Украйна, е помилвана. Сред тях има убийци, наркотрафикатни и крадци, съобщават международните медии.

Според неговата информация става дума за двадесетина души, които са изпълнили задължителния си договор от минимум шест месеца на фронта. По думите му всички техни криминални досиета са заличени. Не е ясно как това е станало юридически. Правозащитници коментираха, че от правна гледна точка въпросът за помилването на такива затворници не е уреден.

Пригожин е руски бизнесмен, близък до президента Владимир Путин, чието голямо влияние в Кремъл нарастна още повече след началото на руската инвазия в Украйна.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости публикува по-рано тази седмица и пропаганден запис, в който се вижда как той се ръкува с хора в камуфлажни униформи и ги поздравява, че са "отработили договора си".

На въпроса какво ще правят сега тези затворници, те отговарят, че ще се "върнат и ще довършат започнатото".

Във видеото Пригожин призовава престъпниците, някои от които седят пред него с патерици и в инвалидни колички, "да не пият много", "да не употребяват наркотици", "да не изнасилват жени" и "да не се забъркват в неприятности".

Лидерът на "Вагнер" опита да защити помилването им с думите, че много от тези хора са попаднали в затвора "случайно или по невнимание".

Сред помилваните има крадци, убийци и наркотрафиканти, установиха журналисти от руската служба на Би Би Си и информационната агенция "Агенство".

Според медиите един от тях е Дмитрий Каравайчик, който през юли 2019 г. е осъден на 17 години в колония със строг режим "за създаване на престъпна група за производство и продажба на амфетамин", съобщи Радио Свобода.

Друг се казва Александър Сутов. Той през 2020 г. осъден на 10 години затвор при строг режим и е признат за организатор на престъпна група, която обира бижутерски магазини.

Другите известни са Денис Кинев, осъден на пет години за грабеж, Станислав Усачев, който е получил малко повече от година затвор за кражба на кола, и Анатоли Салмин, многократно осъждан, включително за убийство.

Преди няколко месеца, след тежки военни поражения на руската армия в Украйна, "Вагнер" и лично Пригожин започнаха да набират в редиците си руски пленници и да ги изпращат да се бият на страната на Русия. Съгласно условията на договора осъдените, които се съгласяват да участват във военни действия, трябва да останат на фронтовата линия в продължение на шест месеца и им е забранено да се оттеглят или предадат под заплаха от екзекуция.

През ноември стана известно, че членове на "Вагнер" са екзекутирали с чук вербувания затворник Евгений Нужин, който се е предал в украински плен, но след това е бил разменен от Киев за пленен украинец.

На тези, които останат живи след половин година, се обещава помилване. Много от тях са осъдени и за други тежки престъпления, като изнасилвания.

Правозащитникът и член на Президентския съвет по правата на човека Ева Меркачева коментира пред Current time, че в момента има само три начина за освобождаване на осъден:

"Първият е акт на помилване с указ на президента. Вторият - амнистия по решение на Държавната дума. Третият - решение на съда за условно предсрочно освобождаване или за замяна на част от присъдата с друго наказание, например поправителен труд. Но в тази част не се споменава нищо за възможността да се замени престоят в колонията със служба по военен договор".

По данни на американското разузнаване в момента около 40 000 руски затворници участват в бойни операции на територията на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG