Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Чембер по носа на Пригожин“. Защо Русия смени командира си в Украйна


Ген. Валерий Герасимов (вляво), който на 11 януари смени ген. Сергей Суровикин (вдясно) на поста командир на руските сили в Украйна. Снимката е архивна.
Ген. Валерий Герасимов (вляво), който на 11 януари смени ген. Сергей Суровикин (вдясно) на поста командир на руските сили в Украйна. Снимката е архивна.

Русия е в разгара на войната си срещу Украйна, а точно сега сменя военни началници. През тази седмица генерал Сергей Суровикин беше свален от поста командир на руските сили в Украйна и заменен направо с шефа на руския Генерален щаб генерал Валерий Герасимов. Какво означава това?

Смяната е изненадваща, но тя не се отнася до начина на водене на войната, казват руски военни експерти и политолози. Смисълът ѝ е в това да укрепи властта на президента Путин във вътрешните кремълски борби. Ето защо.

Как беше назначен уволненият

Сваленият генерал Суровикин „командваше войната“ само три месеца, в които загуби Херсон, не успя да превземе Бахмут и организира най-тежките удари по енергийната и цивилна инфраструктура в Украйна.

Той зае този пост на 8 октомври 2022, след като беше публично препоръчан за него от двама души със собствени армии в Украйна.

Единият е чеченският лидер Рамзан Кадиров, който твърди, че има свои бойци на фронта.

Другият е Евгений Пригожин – човекът, който е осъждан на два пъти през 80-те години, после развива бизнес кетъринг включително и за Кремъл, а накрая се озовава начело на собствена армия на име „Вагнер“, която изпълнява държавни поръчки в Африка и Украйна.

Пригожин е недосегаема фигура с много власт, но без формален държавен пост. Той нае затворници за своята армия, като им обеща амнистия и биография на герои, ако останат живи.

Именно Кадиров и Пригожин са първите потърпевши от свалянето на Суровикин, казват експертите.

„Чембер по носа“ на Кадиров и Пригожин

„Това е доста болезнен чембер по носа на Кадиров и Пригожин, защото те бяха инициатори на издигането на Суровикин“, казва руският политолог Дмитрий Орешкин (днес в изгнание).

Той описва Кадиров и Пригожин като група, която се бори за власт в Русия, и в която Путин най-вероятно е видял опасност за себе си. Към тази група политологът причислява и генерал Виктор Золотов, директорът на Росгвардия.

Те си прегризват гръкляните.
Майкъл Наки

„Групите от руския политически елит дърпат чергата към себе си, те си прегризват гръкляните един на друг“, казва политологът Майкъл Наки за телевизия Current Time.

Той добавя, че разместването е знак за два вътрешнополитически процеса – публичен шамар за Евгений Пригожин и демонстрация, че във вътрешните битки засега печелят военният министър Сергей Шойгу и шефът на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Къде е мястото на Шойгу в тази история

Майкъл Наки казва, че шефът на Генералния щаб Герасимов, който сега поема и командването в Украйна, е под контрола на военния министър Шойгу, за разлика от вече сваления от поста ген. Суровикин, който се противопоставяше на начина на водене на войната до октомври 2022 г.

Дмитрий Орешкин твърди, че има връзка между действията на военния министър, желанията на Путин и факта, че в края на лятото на фронта изведнъж се появи фигурата на Евгений Пригожин:

„[Тогава] Путин искаше да ритне по кокалчето руската армия, тоест военния министър Шойгу – заради това, че войната не си постига целите“, казва Орешкин. Според него Путин не е могъл да уволни Шойгу, защото това би било признание за поражение. Затова е решил да вкара министъра в нещо, подобно на съревнование – направо на бойното поле.

Дори гладиаторът Пригожин с цялата му глутница престъпници не можа да превземе Бахмут.
Дмитрий Орешкин

„[ Путин] реши да стимулира Шойгу като пусне Пригожин от веригата – да ходи на фронта, да превзема Бахмут и да показва колко е по-добър от тези „оядени другари с пагоните“. Но времето минаваше, Бахмут не падаше и сега Путин вижда, че и тази бандитска армия не се справя. Дори гладиаторът Пригожин с цялата му глутница престъпници.“

„Тоталната“ война

Това, че начело на военните действия в Украйна Путин поставя директно шефа на Генералния щаб, означава две неща – че Кремъл „се връща към старите си проверени приятели“ и че се готви за тотална война, казва военният експерт Ян Матвеев.

„Путин иска да каже, че вече цялата армия, а не просто някаква групировка, ще бъде въвлечена във войната. Казано на техния език, те може би се готвят да обявят пълноценна тотална война“.

30 януари 2018 г. Президентът Путин (в средата) е сниман заедно с трима генерали на изложба на руска военна техника, показана в рамките на конференция за руското участие във войната в Сирия. В униформи, на преден план, от ляво надясно: ген. Сергей Суровикин, ген. Сергей Шойгу и ген. Валерий Герасимов. На заден план в цивилни дрехи: директорът на "Ростех" Сергей Чемезов (вляво) и министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.
30 януари 2018 г. Президентът Путин (в средата) е сниман заедно с трима генерали на изложба на руска военна техника, показана в рамките на конференция за руското участие във войната в Сирия. В униформи, на преден план, от ляво надясно: ген. Сергей Суровикин, ген. Сергей Шойгу и ген. Валерий Герасимов. На заден план в цивилни дрехи: директорът на "Ростех" Сергей Чемезов (вляво) и министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Матвеев напомня, че колкото и да не се признава от Кремъл, в Украйна има не само командир на руските войски, какъвто досега беше Суровикин, но и друг, неназован орган, който координира военните действия и дава команди на авиацията и на флота.

„За това е нужна синхронизация [на по-високо ниво]. Сега, с назначаването на Герасимов, Кремъл вече започва да го показва открито, декларира го“.

Кой командваше войната досега

Към началото на есента руските сили на фронта бяха най-малко три – частните армии на Кадиров и на Пригожин, както и официалната армия, въвлечена в мащабни военни действия, но без формален командир. Ето как се развиха събитията:

  • От 24 февруари до април 2022 г. Русия нападна Украйна на 24 февруари по публична заповед на президента Путин, но без да е известен прекият ръководител на военните действия. Началник на Генералния щаб на руската армия и тогава, и сега е Валерий Герасимов, назначен на този пост още през 2012 г. Министър на отбраната и тогава, и сега е Сергей Шойгу, също заемащ този пост от 2012 г. Герасимов е военен от кариерата. Шойгу е строителен инженер и администратор, макар и да има генералско звание.
  • От април до май 2022 г., информация на медиите (Би Би Си, Ню Йорк таймс), непотвърдена от Москва: действията на руската армия в Украйна се наблюдават от Александър Дворников, който е командир на Южния военен окръг на Русия от 2016, а преди това командва руските сили в Сирия.
  • От май до 8 октомври 2022 г., информация на медии и неправителствени организации („Медуза“, Conflict Intelligence Team), непотвърдена от Москва: Русия е разделила командването си в Украйна, където Генадий Жидко командва операциите в Източна Украйна, Александър Лапин – операциите в Централна Украйна, а Сергей Суровикин – тези в Южна Украйна. И тримата са участници във войната в Сирия, като Суровикин и Лапин се сменят на поста на ръководители на военните операции там. Жидко е командир на Източния военен окръг от 2018 г. Лапин е командир на Централния военен окръг от 2017 г. Суровикин е главнокомандващ на въздушно-космическите сили.
  • От 8 октомври 2022 до 11 януари 2023 г.: командир на руските сили в Украйна е официално Сергей Суровикин.
  • От 11 януари 2023 г.: командир на руските сили в Украйна е началникът на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG