Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вземат момчетата и ги убиват." Норвегия потвърди, че бивш командир от "Вагнер" е поискал убежище


Бившият командир от частната военна компания "Вагнер"Андрей Медведев
Бившият командир от частната военна компания "Вагнер"Андрей Медведев

Норвежката дирекция по имиграцията (UDI) потвърди, че Андрей Медведев - бивш командир на наемници от частната военна компания "Вагнер", е поискал политическо убежище в страната. Пръв за това съобщи основателят на правозащитния фонд Gulagu.net Владимир Осечкин в неделя.

От UDI уточниха, че "от съображения за поверителност и неприкосновеност на личния живот" не могат да коментират обстоятелствата около искането на Медведев, съобщи Би Би Си. От полицията в норвежкия регион Финмарк обаче казаха, че 26-годишният руски гражданин е бил задържан от граничен патрул, след като е пресякъл 198-километровата граница между Русия и Норвегия, и е подал молба за убежище.

Норвежкият адвокат на Медведев потвърди, че клиентът му се намира в центъра за нарушители на миграционните закони в Осло. Случаят се разследва от норвежката миграционна полиция. Адвокатът коментира, че Медведев е напуснал "Вагнер", след като е станал свидетел на военни престъпления в Украйна.

По-рано в неделя основателят на Gulagu.net Владимир Осечкин разказа, че бившият наемник, който е имал договор с "Вагнер", е успял да се измъкне от Русия под обстрел. По думите му Медведев е готов да свидетелства срещу основателя на частната армия Евгений Пригожин заради екзекуциите на украинци и на наемници, които са отказвали да се бият.

Каква е версията на ръководителя на "Вагнер"

Пригожин, който е близък до руския президент Владимир Путин и ръководи действията на частната армия във войната в Украйна, коментира новината. Според неговата версия Медведев е работел в несъществуващ норвежки батальон на "Вагнер", който се наричал Nidhogg, тъй като имал норвежко гражданство.

"Той трябваше да бъде подведен под отговорност за опит за грубо отношение към затворниците. Подробни материали има в службата за сигурност на "Вагнер", каза Пригожин.

По думите му Медведев е трябвало да бъде предаден на руските правоохранителни органи и е бил издирван.

Адвокатът на Медведев каза, че думите на Пригожин не отговарят на истината.

Какво разказа избягалият командир

В интервю за Gulagu.net в YouTube самият Медведев говори за убийствата на пленени украинци от "Вагнер". Според него интересът към тях е само като източник на информация и след разпити ги разстрелват.

Според беглеца частната армия има специален отряд, който екзекутира както украинци, така и провинили се наемници. Той разказва за убийствата на четирима украински военнослужещи, които са се предали доброволно край Бахмут. По думите му четиримата са били застреляни след разпит близо до село Клиновое в Донецка област.

Пред The Insider Медведев каза още, че знае за десет случая на екзекутирани наемници, на някои от които лично е присъствал. Според него две от тях не са на бивши затворници, които са били вербувани от "Вагнер".

Той разказва подробно за един от случаите: "Те бяха ранени и отидоха в болница близо до Първомайск, а оттам се опитаха да избягат. Хванаха ги на границата, на контролно-пропускателен пункт. Екипът на МЕД пристигна и бяха застреляни". Медведев обясни, че групата МЕД е онова звено в рамките на службата за сигурност на "Вагнер", което извършва екзекуциите. "Те вземат момчетата и ги убиват или публично, или не", добави той.

Самият Медведев, който е от руската Томска област, е бивш войник в руската армия, който е излежал присъда в затвора между 2017 и 2018 г., преди да се присъедини към групата "Вагнер". На 6 юли 2022 г. е подписал четиримесечен договор с "Вагнер". Първо е бил изпратен в Салск, а оттам в Луганска област, където е назначен за командир на 1-ви отряд на 4-ти взвод на 7-ми наемен щурмови отряд. По думите му там са пристигали по 30-40 наемници седмично. Той самият твърди, че е участвал в боевете при Бахмут.

По-късно "Вагнер" едностранно е променил договора му, като го е удължил първо на шест, а след това на осем месеца. Заради това Медведев самоволно е напуснал служба през ноември, тъй като не му харесвало "това, което започна да се случва" - "глупави заповеди" от командването, побоища и унижения, както и убийството на наемници от службата за сигурност на "Вагнер".

Медведев каза още, че съжалява, че е отишъл на война, и разказа, че на семействата на убитите наемници не се изплащат обезщетения под предлог, че са изчезнали.

По думите му след бягството му Федералната служба за безопасност (ФСБ) и Министерството на вътрешните работи са започнали да го преследват, като той дори молил Путин, Следствения комитет и Генералната прокуратура да съдействат за проверка на "Вагнер" и за защита. Такава не получил и през целия декември се укривал.

Сега е готов да даде показания в Норвегия. Адвокатът му каза пред Би Би Си, че Медведев е взел със себе си в Норвегия някои доказателства за военни престъпления и възнамерява да сподели информацията си с групите, разследващи военни престъпления, през следващите седмици.

„За първи път от началото на войната бяга бивш командир на една от частите на по същество терористичната организация „Вагнер“, който се съгласи да свидетелства и да разобличи олигарха и терориста Евгений Пригожин, който участва в убийствата на хиляди украинци и руснаци", коментира Владимир Осечкин.

В същото време изданието The Insider съобщи, че разполага с видеозапис на екзекуцията на наемници в Алчевск (Луганска област) за отказ да се бият. И разказа за случая с Виктор Севалнев, който е командвал 7-а мотострелкова рота на така наречената народна милиция на самопровъзгласилата се Луганска народна република. През декември той се обадил на жена си от болница и ѝ казал, че го водят, за да го застрелят, защото войниците от ротата му са дезертирали. Няколко дни по-късно съпругата му била уведомена, че той е починал и помолена да прибере тялото му.

По-рано многократно се съобщаваше за такива убийства при опит за дезертиране. През ноември 2022 г. Телеграм канали, свързани с "Вагнер", публикуваха видео, в което вербуваният бивш руски затворник Евгений Нужин, доброволно предал се на украинските войски, по-късно е пребит до смърт с чук. Сега Андрей Медведев казва, че е бил командир на Нужин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG