Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският патриарх Кирил е работил за КГБ в Женева през 70-те според швейцарски медии


Руският президент Владимир Путин и патриарх Кирил
Руският президент Владимир Путин и патриарх Кирил

Руският православен патриарх Кирил е работил за съветското разузнаване, докато е живял в Швейцария през 70-те години на миналия век. Това съобщиха швейцарските седмичници Sonntagszeitung и Le Matin Dimanche.

Патриархът е приближен на руския президент Владимир Путин и подкрепя войната му в Украйна.

Двете медии цитират разсекретено досие от държавните федерални архиви на Швейцария, което "потвърждава, че "монсеньор Кирил", както е посочен в този документ, "е работил за КГБ".

В началото на 70-те свещеникът живее в Женева като представител на Московската патриаршия пред Световния съвет на църквите (ССЦ). На Кирил, тогава с оперативен псевдоним Михайлов, е било възложено да влияе върху този съвет, в който КГБ внедрил агенти през 70-те и 80-те.

Седмичниците пишат още, че Съветският съюз си е поставял за цел да убеди женевската институция да осъжда САЩ и съюзниците им и по-умерено да критикува липсата на религиозна свобода в СССР.

Руската църква "отказва всякакъв коментар по повод шпионската дейност на Кирил в Женева", посочиха двете медии. Световният съвет на църквите е казал пред тях, че "няма информация" по темата.

Племенникът на патриарха Михаил Гундяев, който понастоящем представлява Руската църква в ССЦ в Женева, твърди пред Le Matin Dimanche, че чичо му "не е бил агент, въпреки че е бил подложен на "строг контрол" от страна на КГБ".

Това според Гундяев "не се е отразило върху искреността на участието" на Кирил в сътрудничеството му с другите църкви в съвета.

Le Matin Dimanche пише още, че патриарх Кирил много харесва Швейцария, където е ходил "най-малко 43 пъти", например за да кара ски, и дори си е счупил крака на една от пистите в страната през 2007 г.

"Религиозната дипломация, шпионажът и финансовата дейност постоянно са връщали Кирил... в Алпите или на брега на (езерото) Леман", се казва в материала.

През 2022 г. Ройтерс писа, че изказванията на Кирил в подкрепа на войната в Украйна са довели до разцепление в православните църкви по света. По-късно Ватикана отмени среща на Папа Франциск с руския патриарх.

Украинската православна църква скъса връзките си с руската. В края на миналата година Украйна започна масово да разследва украински църкви по сигнали за проруска пропаганда от свещеници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG