Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безсрамно". Ирански активисти определиха като лъжа новината за амнистия на протестиращи


Жена държи плакат срещу Ислямският революционен гвардейски корпус (IRGC) по време на протест в центъра на Лондон срещу иранския режим, 21 януари 2023 г.
Жена държи плакат срещу Ислямският революционен гвардейски корпус (IRGC) по време на протест в центъра на Лондон срещу иранския режим, 21 януари 2023 г.

Новината, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей ще помилва хиляди политически затворници, включително такива, протестирали срещу режима през последните месеци, представлява “пропаганда” и “лъжа”. Това казаха ирански активисти за човешките права, арестувани протестиращи и бивши политически затворници, цитирани от иранската служба на Радио Свободна Европа.

През есента на миналата година в Иран избухнаха протести с искания за край на ислямския режим в страната, а властите арестуваха десетки хиляди участници в тях.

В неделя ирански държавни медии съобщиха, че Хаменей е помилвал “десетки хиляди затворници”, сред които и такива, участвали в протестите. Саид Дехган, адвокат на няколко политически активисти, обаче определи новината като опит “да се наложи фалшив разказ за режима” и “безсрамно да се подмени позицията на обвинителите и обвинените”.

Заповедта на аятолах Хаменей за помилване на някои затворници е всъщност обичайна практика всяка година, отбелязва иранската служба на Радио Свободна Европа. Обикновено това се прави преди годишнината от Ислямската революция в Иран от 1979 г.

Освен това оповестената амнистия идва с определени условия. Садех Рахими, заместник-ръководител на съдебната власт в страната, каза, че за да бъдат помилвани, обвиняемите трябва преди това “да изразят съжаление за своите действия и да дадат писмен ангажимент да не повтарят тези действия”.

Помилването също така не важи за всички затворници. Мярката няма да се прилага за хора с двойно гражданство, както и за обвинените в “корупция на земята” - наказуемо със смърт престъпление според законите на Ислямската република. Четирима протестиращи вече бяха екзекутирани от режима заради такова обвинение. Много други от арестуваните по време на антиправителствените демонстрации са застрашени от смъртна присъда по същата причина.

Протестите в Иран избухнаха през септември след смъртта в ареста на млада иранка, задържана от моралната полиция за “неправилно” носене на хиджаб. Хиляди хора излязоха по улиците на иранските градове с искания за премахване на религиозната полиция, равни права на жените и мъжете, както и край на ислямския режим.

Властите използваха сила, за да потушат демонстрациите. Правозащитната организация HRANA съобщи, че около 20 000 души са били арестувани до този момент във връзка с протестите.

По данни на Iran Human Rights най-малко 488 души, включително 64 деца, са били убити от силите за сигурност по време на протестната вълна, а още около 100 арестувани могат да получат смъртни присъди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG