Връзки за достъпност

Извънредни новини

С кого ще говори светът за Русия след Путин


Колаж. От ляво надясно: Михаил Ходорковски, Гари Каспаров, Жана Немцова, Ирина Шчербакова.
Колаж. От ляво надясно: Михаил Ходорковски, Гари Каспаров, Жана Немцова, Ирина Шчербакова.

С кого да говори светът за Русия след Путин? Отговорът дойде в началото на февруари. Германия съобщи, че на Мюнхенската конференция по сигурността Русия ще бъде представена не от президент или външен министър, както е било досега, а от четирима души, които нямат формална власт и живеят в изгнание.

Те са Михаил Ходорковски, Гари Каспаров, Жана Немцова и Ирина Шчербакова. Имат различна съдба, живеят в различни държави, не представляват никаква организация, но ги обединява мисълта за това какво ще стане в Русия без Путин.

Мюнхенската конференция

Всяка година през февруари в Мюнхен се събират представители на около 70 държави. Форумът се нарича Мюнхенска конференция по сигурността и се провежда от 1963 г. Той събира на едно място държавни глави, лидери на правителства или външни министри.

Форматът на срещата е независим от блокове и не повтаря състава на нито една друга група, която да обсъжда сходни въпроси на международно равнище.

Русия участва за първи път в конференцията през 1999 г. Тогава изтича последната година от мандата на президента Борис Елцин.

Именно пред този форум, през 2007 г., Путин произнася първата си реч, която предвещава нова Студена война и дава възможност да се прогнозират агресивни намерения на Русия към съседни държави. Година по-късно Русия напада Грузия. През 2014 г. тя анексира Крим и помага за отцепването на Донбас от Украйна.

През 2022 г. конференцията се провежда дни преди руската пълномащабна агресия срещу Украйна. Тогава Русия отказва да участва дори и онлайн. Путин до последния ден отрича, че ще започне война.

Мюнхен, 2023 година

На 1 февруари организаторът на конференцията Кристоф Хойсген съобщи, че тази година не са изпращани покани до руските власти. Пред телевизия MDR той каза, че не иска да предоставя на Кремъл трибуна за пропаганда.

Хойсген определи целта на Путин като „разрушение на Украйна“ и каза, че руският президент няма да отстъпи „дори на йота“ от нея.

Вместо това организаторите са поканили други четирима души от Русия. Пресата ги представя накратко като хора от опозицията, които са принудени да живеят в чужбина. Ето кои са те.

Кой е Михаил Ходорковски

Михаил Ходорковски е роден в Москва през 1963 г. Той е химик по образование, бизнесмен по призвание и политик по амбиция.

Докато е на щат в Комсомола – младежката организация на комунистическата партия – той започва първия си дребен бизнес (1986). Докато е заместник-министър на енергетиката по времето на Борис Елцин (1993), се основава нефтената компания ЮКОС, която той после придобива и превръща в едно от най-богатите дружества в света.

По-нататъшната му съдба често се определя като изпитание, с което той се е разплатил за първия си смущаващ милион.

Арестуван е през 2003 г., а после е осъден на общо 14 години затвор в скалъпени процеси. Те започват след като става ясно, че той ще се кандидатира за президент на Русия. ЮКОС е доведена до изкуствен фалит, съдружниците му са в затвора или в ареста.

Ходорковски излежава малко над 10 години и заминава за Западна Европа, след като Путин го помилва под външен натиск през 2013 г. През 2014 г. пак казва, че е готов да се кандидатира за президент, участва в проевропейските протести в Украйна, възстановява обществената организация „Открита Русия“, която на английски често наричат опозиционна партия.

Михаил Ходорковски през 2019 г.
Михаил Ходорковски през 2019 г.

Ходорковски има еднозначно негативно отношение към нахлуването на Русия в Грузия, анексията на Крим, сепаратизма в Донбас, войната в Украйна. Той смята, че Русия е преминала към фашизма. Сега управлява канал в YouTube.

През декември 2022 г. той издаде книгата „Как да убием дракона? Наръчник за начинаещи революционери“.

Кой е Гари Каспаров

Гари Каспаров е роден в Баку, Азербайджан, през 1963 г. Той е 13-ият световен шампион по шахмат, напуснал активната състезателна дейност през 2005. Към тази дата той вече е създал школа за шахматисти (1986), над 10 години е писал за американски медии, участвал е в организирането на три дясноцентристки партии (1990, 1993, 2004) и на няколко правозащитни инициативи, сред които са протестите срещу войната в Чечня.

През 2005 г. той създава партия, която влиза в състава на коалицията „Другата Русия“. Цел да формацията е да обедини опозицията, да се пребори с партията на президента Путин и да наложи силно парламентарно управление, вместо президентското.

Самият Каспаров става кандидат на коалицията за президентските избори през 2008 г. Следват арести, организирани от властите, разкол в опозицията, блокиран достъп до контролираните медии, нисък рейтинг и отказ на Каспаров да се кандидатира.

Каспаров е съорганизатор и участник във всички видими инициативи срещу проявите на диктатура в Русия – от защитата на пънк групата Пуси Райът до митингите срещу унищожаване на природата.

След като учредява още най-малко три организации, преживява няколко ареста и не успява да види опозицията обединена, Каспаров напуска Русия. От 2013 той живее в САЩ. Още тогава твърди многократно, че „в Русия се е установил фашизъм“. От 2016 г. той организира срещи на руските политици от опозицията, които се провеждат във Вилнюс, Литва.

След агресията на Русия в Украйна той създава Руския антивоенен комитет заедно с Ходорковски и други опозиционни политици.

Коя е Жана Немцова

Жана Немцова е руска журналистка, родена през 1984 г. в Нижни Новгород. Завършила е право и международни отношения в Москва. Неуспешно се е кандидатирала за избираема длъжност от дясноцентристка формация.

Тя е дъщеря на Борис Немцов, опозиционният политик, който беше убит на метри от Кремъл през 2015 г. По времето на Елцин Немцов е последователно депутат, губернатор на Нижни Новгород, министър, вицепремиер и заместник-председател на парламента. Той е сред създателите на Съюза на десните сили (Союз правых сил, СПС) – една от най-разпознаваемите политически формации в периода 1999-2008 г.

Жана Немцова през 2016 г.
Жана Немцова през 2016 г.

С идването на власт на Путин Немцов се превръща в негов критик, събира данни за корупцията на високопоставени политици, организира лоби за обнародването на тази информация в чужбина и за предприемането на персонални санкции срещу корумпираните. Той подкрепя Оранжевата революция в Украйна (2004) и става съветник на украинския президент Виктор Юшченко.

Жана Немцова поддържа сайта на баща си, помага на СПС и работи в радиото „Ехото на Москва“ и в телевизия РБК (2011-2015). След убийството на баща си тя напуска Русия и става репортерка в руската редакция на Дойче веле в Бон (2015-2020). Управлява фондация на името на баща си и организира академия за журналистика.

Тя определя като ксенофобска и имперска идеологията на Кремъл, довела до войната в Украйна.

Коя е Ирина Шчербакова

Ирина Шчербакова е руска германистка и историчка, родена в Москва през 1949 г. Целият й професионален живот е свързан с изучаването на терора от времето на Сталин. Тя започва да го изследва още през 70-те години и не се отказва и днес, когато организацията й е забранена и закрита, а тя самата е изгнаничка в Израел.

Шчербакова работи в „Мемориал“ от самото възникване на тази организация, която събира устна история и документи от съветските репресии. През 2022 г. „Мемориал“ получи колективна Нобелова награда за мир.

В края на 70-те години Шчербакова започва да записва спомените на хора, преживели ГУЛАГ – името, под което са известни лагерите на сталинския комунизъм.

По-късно, когато оглавява образователните програми на „Мемориал“, Шчербакова създава специална сграда за съхранение на документите, книгите, вестниците, снимките и за провеждане на срещи и лекции, посветени на терора. Тя участва в архивирането на хиляди имена и биографии на преките извършители на престъпленията. Тази сграда беше отнета от руските власти през 2022 г., съдбата на архива е неизвестна, а самият „Мемориал“ е ликвидиран с решение на местния съд.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG