Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вторият ден: Турция обяви три месеца извънредно положение в 10 окръга. Жертвите надвишиха 6 хиляди


Оцелялa жена от земетресението в Хатай, Турция, 7 февруари 2023 г.
Оцелялa жена от земетресението в Хатай, Турция, 7 февруари 2023 г.

Турция обявяви извънредно положение за три месеца в 10 окръга, засегнати от тежките земетресения, започнали ден по-рано. Това съобщи във вторник на обяд турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

В понеделник сутринта беше съобщено за най-силното земетресение в страната от десетилетия насам в град Газиантеп. То засегна Южна Турция и Северна Сирия. В Югоизточна Турция имаше серия вторични трусове, последният от които беше засечен във вторник сутринта.

Към вторник следобед потвърдените жертви в Турция са 4544, а над 16 хиляди са ранени. В Сирия са загинали поне 1832 души, показват данни на правителството и спасителна служба в контролирания от бунтовници район в северозападната част на страната. С тези данни общият брой на жертвите надхвърля 6 хиляди досега. (към сряда сутрин официалният брой на жертвите вече достига 8 хиляди - б.р.)

Земетресението във вторник беше регистрирано в Централна Турция рано сутринта. Според Европейско-средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ) то е било със с магнитуд 5,5 по Рихтер, а геоцентърът е бил на дълбочина 2 км близо до град Гьолбашъ.

Според Геоложката служба на САЩ трусът край Гьолбашъ е бил с магнитуд 5,5 и на дълбочина 10 км. Трусът е станал в 03:13 ч. по Гринуич във вторник. За момента не се съобщават жертви и щети.

Хора и аварийни екипи търсят хора в развалините на разрушена сграда в Газиантеп, Турция, понеделник, 6 февруари 2023 г.
Хора и аварийни екипи търсят хора в развалините на разрушена сграда в Газиантеп, Турция, понеделник, 6 февруари 2023 г.

Сред изчезналите през последното денонощие има един българин. Според посланика на България в Турция Ангел Чолаков става дума за мъж в Искендерун с двойно гражданство.

Досега има информация за 6217 срутени сгради. Изпод отломките им са спасени 7840 души. Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) е изпратила 65 хиляди палатки и над 300 хиляди одеяла.

Ръководителят на АФАД Юнус Сезер съобщи, че 16 400 служители на Дирекцията работят в районите, засегнати най-силно.

По данни на АФАД над 2600 служители от 65 държави са изпратени в района на бедствието, за да помагат на турските спасители. По-късно във вторник Ердоган съобщи, че страните, които са предложили помощ, вече са общо 70.

Турция е изпратила десетки хиляди спасители, като само от Истанбул те са 13 000. Министърът на образованието Махмут Йозер обяви, че няма да се провеждат занятия в училищата в цяла Турция до 13 февруари.

В Турция беше обявен седемдневен национален траур за жертвите в опустошителните земетресения, а президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви в понеделник, че до 12 февруари в цяла Турция и в дипломатическите представителства зад граница националните флагове на Турция ще бъдат свалени наполовина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG