Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Все повече и повече резерви". Москва трупа още войски в Украйна


Украински пожарникар пред горяща сграда след руски обстрел на индустриална зона на град Херсон, 5 февруари 2023 г.
Украински пожарникар пред горяща сграда след руски обстрел на индустриална зона на град Херсон, 5 февруари 2023 г.

Москва трупа допълнителни бойни сили в Източен Донбас за очакваната офанзива през следващите седмици, съобщиха властите в Украйна във вторник. Това се случва на фона на ожесточени битки в района.

Новината идва, след като ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия планира нещо "символично" по повод годишнината от началото на инвазията си през февруари 2022 г.

По-късно, в понеделник вечерта във вечерното си видеообръщение Зеленски каза, че украинските сили се борят срещу опитите на руските войски да обкръжат град Бахмут и да пробият отбраната на града. Зеленски благодари на всеки войник, който се сражава, като посочи конкретни бригади.

Интензивни боеве се водят от седмици около Бахмут и близките градове Соледар и Вугледар, съобщи администрацията на президента на Украйна.

"Битките за района се нажежават", каза губернаторът на Донецк Павло Кириленко и добави, че "руснаците хвърлят нови части в битката и унищожават нашите градове и села".

Междувременно руските обстрели намаляха в съседната област Луганск, защото "руснаците пестят боеприпаси за мащабна офанзива", каза губернаторът на областта Сергий Гайдай.

Руските войски продължават да се прегрупират по отделни направления, като основните усилия са насочени към настъпателни действия в посока Купянск, Лиманск, Бахмут, Авдиевка и Новопавлика, каза Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна на сутрешния си брифинг във вторник.

През изминалото денонощие украинските сили са отбили руски атаки към 10 селища - 3 в Луганска област и 7 - в Донецка.

"През изминалото денонощие противникът нанесе 6 ракетни и 24 въздушни удара. Извърши 75 атаки с реактивни залпови систем по граждански обекти в Харковска, Донецка, Днепропетровска и Херсонска област, има жертви сред цивилното население", се казва в съобщението.

Украинските власти продължават да предупреждават, че Русия планира нова, пълномащабна офанзива още в средата на февруари. Русия разполага с "все повече и повече резерви" и оборудване в Източна Украйна, каза Гайдай.

Украйна планира контранастъпление, което зависи от доставките на бойни танкове и бойни машини на пехотата, които западните страни обещаха да изпратят в Киев. По-рано във вторник стана ясно, че над 60 американски бойни машини на пехотата вече пътуват към Украйна.

На фона на интензивните боеве Киев изпрати смесени сигнали за възможни рокади в Министерството на отбраната. Украйна каза, че министърът на отбраната Олексий Резников ще бъде преместен на поста министър на стратегическите индустрии за укрепване на военно-промишленото сътрудничество и ще бъде заменен от генерал Кирило Буданов, ръководител на военното разузнаване на страната.

Малко по-късно Давид Арахамия, ръководител на парламентарния блок на партията на Зеленски, промени предишните си коментари, като написа в Телеграм, че "няма да има кадрови промени в сектора на отбраната тази седмица".

Резников каза, че въпреки че не планира да подава оставка, всяко решение за бъдещето му ще бъде взето от президента, който засега не коментира темата за промени в кабинета си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG